Reclama te imbie, mirosul ti se potriveste, dar stii ce se afla cu adevarat in sticluta ta de parfum? Pentru a obtine mirosul dorit, parfumierii imbina cateva sute sau mii de substante chimice – majoritatea petrochimice. Unele dintre ele nu si-au gasit locul si pe ambalaj.

Campaign for Safe Cosmetics si Environmental Working Group au testat cateva dintre cele mai apreciate parfumuri. Testele au descoperit un numar de 38 de substante chimice ce au fost omise de pe eticheta.  In medie, un parfum testat contine aproximativ 14 substante ascunse.

American Eagle Seventy Seven este lider de clasament cu 24 de substante omise, Chanel Coco are 18, in timp ce Britney Spears Curious si Giorgio Armani Acqua Di Gio numara fiecare cate 17.

Printre substantele ce nu apar pe eticheta se numara si chimicale responsabile de probleme hormonale sau de alergii. Mai mult, multe dintre substantele continute nu au fost testate anterior pentru a se stabili daca sunt sau nu potrivite pentru cosmetice.

Problema este ca astfel de cazuri nu cad sub incidenta legii, parfumurile fiind singurele cosmetice pe eticheta carora nu este necesar sa se regaseasca toate ingredientele folosite, conform Federal Fair Packaging and Labeling Act din 1973. In Uniunea Europeana, este interzisa folosirea catorva substante chimice in parfumuri. In realitate, fiind vorba de peste 3000 de optiuni de substante, este destul de dificil de analizat fiecare ingredient in parte.

Parfumurile se absorb in piele si sunt inhalate, substantele chimice ajungand sa fie depozitate in organism. Astfel, rezultatele pot aparea atat pe termen scurt, cat si de-a lungul timpului datorita expunerii constante.

In plus, nu au fost testate decat 17 parfumuri, alese din randul celor mai cautate, asa ca prognozele se anunta sumbre in privinta celorlalte mii de parfumuri existente pe piata.

In acest moment, este practic imposibil sa faci o alegere informata in privinta parfumului…

10 Comments

 1. melissa says:

  Parfumurile ca parfumurile…mi se pare mult mai grav sa faci reclama unor produse doldora de parabeni si de alte substante nocive si sa mai pui si eticheta natural…sau, si mai grav, BIO….

 2. siginutz says:

  Ma bucur sa imi vad D&G-ul in coada parfumurilor care au intrat la teste, din acest punct de vedere. :) Apropo de bio, este de mentionat faptul ca la cosmetice, standardele nu sunt atat de restrictive ca si la alimente, de exemplu. Si cu atat mai putin la parfumuri. Ar trebui vazut CARE sunt ingredientele care dau cel mai frecvent alergii sau alte probleme, trebuie sa fie identificata substanta la care se face alergie, cand se fac analizele…

 3. ina says:

  incercati parfumurile BIO de la Life-Care!

 4. sunshine says:

  vad ca Versace nu intra in aceasta categorie. sa inteleg ca nu cotine subtante nocive?

 5. melissa says:

  Nu mai ziceti ca la Life Care sunt produse Bio…au unele cate 20 de chimicale, dintre care 5-6 parabeni si un component natural, care se pierde pe eticheta intre chimicale….e o mare teapa….

 6. Beatrice says:

  Produsele Life-care sunt unele foarte ieftine care au si conservanti (parabeni) restul sunt componente naturale sau cu un grad f mic de nocivitate, spre deosebire de celelalte din comert, si sunt restul 14 game de produse acreditate naturale, de exemplu Acorelle – parfumuri acreditate Ecocert, singurele in Romania Bio.

 7. madalina says:

  Nu spune nimeni ca tot ce se gaseste in catalogul de la life care este bio dar sunt si produse bio, nici un partener life care care se respecta nu va afirma ca totul este bio. Daca vreti mai multe detalii sau lista cu ingredientele produselor din gama logona contactati ma pe adresa de mail mfligler@yahoo.com

 8. nely says:

  parfumurile de la D&P sunt preferatele mele si nu am avut probleme niciodata. Folosesc D&P de 5 ani si sunt foarte multumita.

 9. Melissa Dana says:

  Nu stiu daca mai putem vorbi despre efecte benefice la un produs cu 20 de chimicale si 2 ingrediente naturale…

 10. Andreea says:

  Si eu am cumparat parfum fals de la AORO, Hypnose – Lancome. Nici macar nu s-au sinchisit sa imi dea unul cat de cat aspectuos, pentru ce de aici au inceput suspiciunile. Astfel, tipla era lipita cu picioarele, cutia parfumului avea tot felul de gaurele in ea (nu stiu de la ce), avea lipita pe fund o bucata de haritie pe care scria Made in France iar pe un lateral un fel de cod de bare fara cifre, altul decat cel de pe fundul cutiei, cu cifre. Pe interior cartonul nu era colorat peste tot si se observau imbinarile grosolane. Culoarea cutiei era de alta nuanta decat ar fi trebuit, la fel si nuanta lichidului din sticla (mai aveam acasa un parfum Hypnose de la mama lui). Apoi, pe fundul sticlei, eticheta ce contine printre altele si un cod ce ar trebui sa fie acelasi cu cel de pe cutie, era rupta la jumatate exact unde trebuia sa fie codul respectiv. Macar daca o scoteau dracu de tot sa nu stii ce sa crezi. Dar asa, cand vezi eticheta rupta e clar ca parfumul a fost desfacut ceea ce nu ar trebui sa se intample. Nu ai de ce sa-l desfaci si cu ata mai mult sa racai si sa smulgi etichete decat daca ai intentii de inselatorie. Si ca ultim indiciu, m-am dat pe o mana cu el si pe alta cu cel pe care=l aveam. Parfumul de la AORO nu a mai mirosit dupa vreo 40 minute in timp ce ala original pe care il cumparasem de la Shop Zz se simte si a doua zi dimineatza (circa 13 ore) desi am citit pe net ca daca tine 4-5 ore ar fi ok.

Leave a Reply