Noul festival de moda Avanpremiere (Fashion & Life-style Fest), desfasurat intre 16 si 18 noiembrie 2010, in doua dintre cele mai intreresante locatii din Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana si The Ark, a fost un alt mod de a sublinia ca moda nu ar mai trebui perceputa ca moft si stralucire mondena, ci ca manifestare pur artistica.

Din acest motiv, conceptul acestei manifestari a fost pus sub semnul artelor si stilului de viata al secolului XXI, de catre cunoscutul critic de moda Alin Galatescu, initiatorul si directorul artistic al evenimentului.

Asa ca, pasionatii de fashion au fost “supusi” pentru inceput, unor  doua zile intense cu vernisaje si workshopuri de arta si moda. Ne-am bucurat astfel de prezenta la Bucuresti a  lui Mairi MacKenzie, lector la Scoala de arte din Glasgow. Despre primele doua zile de Avanpremiere, a scris Pret-a-protester, aici si aici.

Cea de-a treia zi a festivalului a insemnat Gala AVANPREMIERE in cadrul careia zece designeri romani, consacrati sau aflati la prima prezentare, au adus in fata publicului, in premiera, colectiile de Primavara-Vara 2011.

Asadar, pasionati din domeniu s-au strans la MNAC pentru a urmari prezentari de moda semnate de catre tineri designeri romani. Ne-a placut locatia aleasa, ne-au placut si foarte multe dintre piesele propuse de designerii: Bianca Popp, Anca Ciataras, Rhea Costa, Norina Stoica, A&S Negulescu, Radu Vitalaru, Silvia Serban & Alexandru Nimurad, Cristhelen B, Iris Serban si Agnes Toma.  Cel mai important este ca publicul sa se lase influentat de anumite propuneri din partea designerului. El este cel care, prin notorietatea si statutul sau are capacitatea de a ne influenta stilul de viata, pentru camai apoi, ideile  sale pot fi adaptate si insusite de catre fiecare in parte, tinanad cont de particularitati, de personalitate.

De exemplu, aceasta creatie semnata Silvia Serban mi s-a parut o propunere extrem de purtabila si usor de adaptat pentru trupul si felul de a fi al oricarei femei, chiar in maniera in care ea a fost prezentata, fie altfel stilizata.

De departe cea mai apreciata colectie dintre cele prezentate in spatiul Muzeului de Arta Contemporana,  a fost cea a lui Iris Serban – „Human Condition” (Accesorii – Maria Filipescu / Materiale – Mystic Textiles / Incaltaminte – Musette), care ne-a impresionat prin perfectiunea realizarii pieselor. Au fost prezentate suprapuneri si pliuri extrem de minutioase, care exprimau fragilitate si exact in aceeasi masura, spectaculos. A fost o imbinare de culori nude cu accente de visniu in mod ideal plasate. De asemenea am apreciat foarte tare accesorizarea pieselor vestimentare cat si transparentele si voalurile care uneori acopereau fetele modelelor.

Una dintre creatiile lui Iris Serban pentru SS 2011, a fost un fel de motto al Festivalului, fiind transformata in afis. Observati minutiozitatea acelor suprapuneri de material, care ne duc cu gandul la forme organice. Mai  jos, doua imagini din timpul prezentarii:

La eveniment a fost prezenta si cea mai apreciata creatoare de moda romana a momentului, Ingrid Vlasov, dar si alte nume ale modei, intre care criticul Ovidiu Buta.

One Comment

  1. Oana says:

    Buna seara superb festivalul!

Leave a Reply