Mult mai versatele fete de la AloMODA.ro au facut o treaba buna si “au pus punctul pe i”, in legatura cu recent incheiatul Bucharest Fashion Week (1-5 dec. 2010): In Romania, moda se imparte in 2 mari categorii: designerii romani si creatorii de moda” [acest aspect a fost subliniat si de catre blogul Envy in nenumarate randuri].

Iata cum defineste AloModa.ro aceasta disociere (cu meniunea ca poate,  blogul AloModa este un pic indulgent atunci cand foloseste, totusi, termenul de “creatori de moda”, in privinta anumitor personaje). Indemnul este fara indoiala acela de a consuma moda de calitate si sa adoptam o atitudine pasiva fata de evenimente care nu fac cinste designului vestimentar romanesc.

“Designerii romani sunt acei designeri veritabili, cu o scoala de moda in spate, stagii in strainatate si luni de munca ca ucenici pe langa un designer, care muncesc sustinut si constant, scotand in fiecare an cate doua colectii. Acesti designeri prezinta in show-uri proprii, pe catwalk-urile saptamanilor de moda internationale sau la Romanian Fashion Week / Avanpremiere / Soiree de la Mode. Designerii acestia sunt promovati constant pe AloMoDa si munca lor apreciata.

Creatorii de moda sunt acele personaje pe care le vedem pe acasa tv, la nuntile cu manelisti si botezuri de rang inalt. Sunt acei oameni numiti in mod stupid de catre mass media “creatori” si isi prezinta colectiile de rochii haute couture, una si una, an de an, in acelasi eveniment glamour patronat de Nicu Gheara – Bucharest Fashion Week. Aici avem: Botezatu, Mihai Albu, Laura Olteanu & Co. Materiale despre acesti designeri nu vor fi gasite niciodata pe AloMoDa.ro si nici in alte publicatii de femei si moda din Romania care urmaresc educarea publicului si promovarea unor valori”.

Update: Dada, de la AloModa ne atrage atentia in subsolul articolului: “Creatori de moda a fost folosit cu ghilimelele de rigoare, facandu-se aluzie la modul total eronat si obsesiv in care sunt denumiti de presa”.

Ca sa va faceti o idee proprie in legatura cu cele intamplate la Bucharest Fashion Week, am sa postez totusi cateva imagini din prezentarile de moda care au avut loc weekendul acesta. In opinia mea este vorba despre foarte mult kitsch, un fel de opulenta si stralucire prost inteleasa.

Dezbateam subiectul impreuna cu Andra, colega mea, astfel ne-a venit ideea sa facem un “top 10 al celor mai nefericite creatii prezentate la Bucharest Fashion Week”.  Si sincer, nu ne-a fost deloc greu sa alegem!

Top 10, cele mai proaste creatii BFW 2010

10.  Creatie Wanda’s Dream:

9.  De asemenea, o creatie Wanda’s Dream

8.  Creatie Clara Rotescu

7.  Creatie Lura Olteanu

6.  Semneaza tot Laura Olteanu:

*pregatiti-va pentru Top 5

5.  de Clara Rotescu:

4.  Marca Skiny la BBF dec. 2010:

3.  Wanda’s Dream

2.  Clara Rotescu

si…

1.  Clara Rotescu

No comment!

Pentru a discuta in termeni comparativi, va inivit sa cititi si articolul Top 10, cei mai buni designeri romani, unde am incercat sa arunc o privire obiectiva asupa valorii din moda romaneasca. Si sunt mandra sa afirm, incepem sa avem cu ce ne lauda.

nota: topul a fost realizat cu ajutorul materialelor de presa primite la redactie


Jullie S.

6 Comments

 1. Dada says:

  Creatori de moda a fost folosit cu ghilimelele de rigoare, facandu-se aluzie la modul total eronat si obsesiv in care sunt denumiti de presa.

 2. Iulia says:

  thank you. daca nu te superi, am pus mentiunea ta si in articol. salutari!

 3. Luiza says:

  Problema e ca da, creatiile sunt proaste (si nu sunt singurele). Mai rau e ca mai si castiga bani pe asa ceva .. stupid

 4. IINA says:

  ba mie imi plac chiar foarte mult… totul e sa vezi frumusetea acestor tinute … materiale diafane, culori vii, pastelate.

 5. Ela says:

  2-ul e horror!! :)))

  DAR sunt cateva care depinde de gusturi, de ex 7, 4, 3 nu m-ar deranja sa le am. Desi nici n-as da bani pe ele, chiar, oare la ce pret s-or vinde?

 6. Ela says:

  care depind* :)

Leave a Reply