Care este rolul nuditatii in moda? Cu siguranta unul dintre aspecte este nevoia imperativa de atrage atentia pentru a vinde si a promova un stil de viata, caci de haine nu prea poate fi vorba. Potrivit site-ului de moda www.fashionising.com, in zona reclamei de moda care contine nuditate s-a facut un shift de la scenele explicite de sexualitate si prezentarea unor corpuri perfecte, catre o zona a senzualitatii… iar din punct de vedere tehnic, la un mai mare rafinament al imaginii.

Este dat ca exemplu  foto-shootingul lui Mario Sorrenti cu modelele Abbey Lee Kershaw and Edita Vilkeviciute, pentr revista Interview, din  Ianuarie 2011.

Foto via Fashionising


Vedeti Interview Magazine: On Set with Mario Sorrenti pe Vimeo - un filmulet care prezinta momente din timpul sedintei foto.

De asemenea, acelasi site remarca faptul ca in publicitate este prea des abordata “nuditatea fara sens”, aceea care nu transmite nimic decat sexualitate. Pe de alta parte, Fashionising apreciaza foarte tare valoarea artistica shootingului realizat de Sorrenti, dar parca am inima indoita in a fi de aceeasi parere…  arta e si acolo unde doua femei nu se saruta lasciv, cu sensul de a interpela simturile masculine si dorintele femeilor de a atinge anumite standarde.

Recent am citit un articol despre revolta uneia dintre participantele la “Britain Next Top Model” care a spus ca “mai bine se face profesoara de engleza decat model”. Concurentelor li s-a cerut sa participe la o sedinta foto in care trebuiau sa se puna in postura de a mima momente de senzualitate impreuna, imbracate in lenjerie intima. O alta fata  a spus ca s-a simtit umilita fiindca i s-a cerut sa faca asa ceva…  “Sa vezi tinere fete care sunt manipulate de catre barbati, nu este distractie”, spune autorul articolului pe care l-am citit, Michael Hann. Despre asta este vorba! Comentatorul spune ca astfel de imagini in care femeile se ating senzual fac parte din imaginarul unei sexualitati masculine, pe care publicitatea nu se fereste sa o exploateze, pentru a vinde. Pentru a deveni dezirabile in ochii barbatilor, femeile vor adera la stilul de viata si la produsele de infrumusetare, inclusiv hainele pe care le propun industriile… Aceasta este partea urata a modei, desi imi place sa vorbesc despre tot ce este mai frumos din acest Univers, nu imi place sa inchid ochii si sa nu recunosc si partile tenebroase din lumea Fashion.

One Comment

  1. alalia says:

    pacat ca nuditatea nu e interpretata ca naturalete ci face trimitere catre “lucruri” care deja sunt mult prea “tabu”.

Leave a Reply