In perioada 3-15 mai 2011, la Erevan, in Armenia, au fost organizate primele intalniri internationale din cadrul proiectului Drumul modei: dialog peste granite. Au participat designeri europeni si armeni, experti in domeniul modei din Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie si Romania, studenti si profesionisti in domeniu din Armenia.

Cei zece designeri (cinci europeni si cinci armeni), selectati in perioada decembrie 2010 – februarie 2011, au avut prilejul sa se cunoasca si sa lucreze impreuna, sa participe la seminarii cu profesionisti in domeniu din tarile organizatoare si la rezidenta de lucru in Armenia.

Programul seminarului international a cuprins, pe parcursul celor doua zile, prezentari si discutii pe teme de actualitate din domeniul modei, despre noile abordari, tehnici si tendinte in designul vestimentar din fiecare tara implicata in proiect, despre maniera de integrare a elementelor traditionale in creatiile vestimentare contemporane. Interventiile au apartinut unor experti de marca din Europa si Armenia: Alexandru Balasescu (Romania), Sian-Kate Mooney (Marea Britanie), Karin Leiberg (Germania), Helle Vibeke Jensen (Danemarca), Libena Rochova (Cehia), Armine Tadevosyan, Arman Davtyan, Nune Aghbalyan (Armenia).
In paralel cu seminarul international, a fost organizata o serie de master classes pentru studentii armeni, la Universitatea Pedagogica de Stat „Khachatur Abovian“, Academia Nationala de Arte Plastice, Academia de Stat de Arte Plastice Ereven, Centrul de moda „ATEX“, Atelierul „Zatik“. Intalnirile au avut ca principal scop schimbul de idei, opinii si bune practici intre profesionisti din Europa si studentii armeni.

In perioada 6-15 mai, designerii europeni si-au continuat sederea in Armenia, beneficiind de o rezidenta de lucru de 10 zile, cu un program cultural variat, care a inclus studierea costumelor nationale din Armenia, vizitarea unor muzee, expozitii, magazine si ateliere de creatie de profil, intalniri cu experti si designeri armeni. La finalul rezidentei, fiecare designer armean a format o echipa cu un designer european, in vederea colaborarii la crearea si producerea a patru tinute complete pentru colectia generala a proiectului. Echipele de creatie astfel constituite sunt urmatoarele: Aram Nikolyan (Armenia) – Andra Clitan (Romania), Christine Avetisyan (Armenia) – Pavel Ivancic (Cehia), Lusine Kostanyan (Armenia) – Geannine Pollazzon (Marea Britanie), Gayane Soghomonyan (Armenia) – Melanie Freier (Germania), Ani Iskandaryan (Armenia) – Ida Gro Christiansen (Danemarca).
Cei zece designeri isi vor continua lucrul impreuna in vara lui 2011, in cadrul rezidentelor din Europa, prilej cu care schitele lor vor deveni creatii in sine. Colectia realizata de creatorul de moda roman si cel armean va fi structurata in cadrul rezidentei din Romania care se va desfasura in intervalul 1-10 iulie 2011.
Colectiile tuturor designerilor (reunind in total douazeci de tinute complete), incluzand elemente specifice patrimoniului cultural din Armenia si din tarile europene, vor fi prezentate intr-o expozitie itineranta organizata in Armenia, Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie si Romania in 2012.

Drumul modei: dialog peste granite este un proiect organizat sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez si Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Consiliul Armean al Modei. Proiectul este finantat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Cultura (2007 – 2013)“.


One Comment

  1. cris says:

    bravo andra! acestea sunt lucruri interesante pe care trebuie sa le stie romanii!

Leave a Reply