Unul dintre cei mai curajosi si ecletici designeri romani ai momentului, Laura Lazar isi proiecteaza fiecare colectie in contextul unei cautari in centrul si la capatul careia se afla intotdeauna femeia: femeia generica, femeia primordiala, femeia de ieri, de astazi, de maine, multifatetata si irepetabila, intocmai ca universul spiritual in jurul careia graviteaza.

Desi si-a obisnuit asistenta cu experiente neconventiale de catwalk, Laura Lazar si-a invitat de aceasta data asistenta la o intoarcere la clasic. Prezentarea colectiei a avut loc pe un podium traditional si a fost dublata de o surpriza: band-ul The Speakers, un proiect nou, cu unde retro rock, ce a performat live pe intreaga durata a show-ului. O scenografie speciala semnata de Oana Micu si constand intr-o suita de papusi reinterpretate, a sustinut conceptul colectiei si a redat o mica parte din lumea papusilor-femei sau a femeilor-papusi si a framantarilor acestora. Defilarea a fost deschisa de manechinul Delia Tudose, o silueta inspirationala ce se regaseste, de altfel, in lookbook-ul colectiei si care a devenit, astfel, figura centrala a intregului proiect.

Deloc intamplator denumita ‘Doll Parts‘, colectia verii viitoare se defineste in acord perfect cu estetica designerului. Contempland iubirile si durerile femeii moderne, Laura Lazar a creionat o lume noua in care asa-zisele papusi se revolta impotriva fascinatiei primare pe care au exercitat-o decenii la rand. Evaluate timp indelungat la scara unor simple instrumente vizuale si injectate totodata cu imaginea unor prototipuri consumeriste precum mitica Lolita sau best-seller-ul Barbie, femeia invata sa intoarca prejudecatile si cliseele in favoarea sa. Frumusetea devine o arma redutabila, femeia se joaca senzual cu mintea unei societati schilodite de urat, lipsite de drepturi si de libertati, pentru a-si croi o noima, pentru a dobandi o cale, pentru a izbandi.

Inspirata preponderent de perioada anilor ’60, colectia s-a tradus intr-o cheie noua, in care designerul a mizat pe elemente goth-noir, transpuse intr-o nota chic si incitanta, menite sa trezeasca instinctul de aparare si de sexualitate: “As fi vrut sa traiesc in perioada aceea cand totul era amanuntit aranjat, cand detaliile erau minutioase, cand se cauta perfectiunea si culorile defineau moda. Liniile erau drepte, geometria era privilegiata. Desigur ca am pastrat, insa, componente punk-rock si gotice, pentru o turnura contemporana, care ma defineste si care vorbeste despre acel spirit liber omniprezent in tot ceea ce fac”, a declarat Laura Lazar.

Materialele predominante sunt pielea, matasea si latexul, reinterpretate in combinatii si alaturari diverse cu elemente precum tinte, pene si alte detalii decorative lucrate exclusiv manual. Culorile puternice, devenite trademark ale designerului, nu lipsesc, contrabalansate, insa, si de tonuri pale si pudrate. Puternic atat in statement, cat si in impact vizual si semnificatie, auriul este motivul central, intalnit in piese diferite si numeroase asocieri. Laura Lazar ofera continuitate deplina pieselor care i-au conturat universul. Asadar, in colectia verii viitoare se vor regasi piese clasice precum fustele si rochiile oversize, dar si salopetele si body-urile structurate. Noutatea absoluta o reprezinta corsetul, pe care designerul il introduce pentru prima data in colectie, ca o alegorie a “suferintei” demne si tributare esteticului cu care femeia se confrunta in societatea actuala. Tinutele au sfost completate de linia de pantofi semnata de Mihaela Glavan.

Home » Papusile prind viata » Doll Parts
C18G5085.JPG
C18G5085.JPG
C18G5067.JPG
C18G5067.JPG
C18G5096.JPG
C18G5096.JPG
C18G5102.JPG
C18G5102.JPG
C18G5121.JPG
C18G5121.JPG
C18G5122.JPG
C18G5122.JPG
C18G5135.JPG
C18G5135.JPG
C18G5144.JPG
C18G5144.JPG

Leave a Reply