Costumul traditional romanesc si elementele noastre etnografice au inceput sa fie din ce in ce mai mult in atentia designerilor. Ultima surpriza pe care o avem in acest sens, vine din partea designerului american Tom Ford.

Pentru sezonul Primavara/Vara 2012, Tom Ford transforma ia  intr-o superba bluza eleganta purtata cu o fusta creion si cu o centura. Fusta de asemenea, este decorate cu motive grafice etnice alb – negru si cu franjuri. Franjurile le putem considera o reminiscenta a sezonului Primavara/Vara 2011, dar Tom Ford le-a dat o nota foarte classy, dandu-le aceasta nota etno.

Captura foto YouTube


Vedeti toata colectia lui Tom Ford:

Cea mai frumoasa declaratie de iubire facuta feminitatii motivelor traditionale romanesti este semnata de catre designerul francez Philippe Guilet.  Designerul a lansat, la sfarsitul anului trecut, o superba colectie haute-couture, inspirata 100%  din frumusetea romaneasca.

Sietul www.100-100.ro spune frumoasa poveste a acestui proiect:  “Philippe Guilet a locuit in Romania timp de patru ani. A calatorit prin tara, a cunoscut oameni diferiti – ca varsta, preocupari, provenienta sociala. A cautat sa inteleaga cultura si istoria tarii care l-a primit cu caldura.

Philippe Guilet a invatat sa cunoasca Romania pentru ca a privit-o fara prejudecati, cu deschidere, cu creativitate. Artistul francez a descoperit astfel ca Romania are o cultura uluitor de bogata si de actuala; ca artistii romani sunt plini de talent si de energie; ca artizanii romani au maini de aur; ca doua lumi aparent foarte diferite – cea a mestesugarilor iscusiti din satele romanesti si cea a Haute Couture-ului parizian din care provine – se pot valorifica reciproc.

Designerul care la Paris a lucrat cu Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld si Thierry Mugler s-a lasat inspirat de Romania, de cojoacele bucovinene, de zgardanele maramuresene, de romani si de romance, de motive culturale si de traditii romanesti. Asa a avut ideea de a realiza o colectie 100% Couture, 100% moderna, 100% romaneasca cu artizani si artisti romani“.

Imagine din colectia lui Philippe Guilet, foto Andrei Ivan

Si asa, cultura etnografica romaneasca a ajuns la Paris, in capitala modei, dupa ce Brancusi a dus-o acolo, transformand-o in arta.

Designerul francez prezinta munca sa, inspirat de Romania:

Designerii romani la randul lor se lasa fascinati de frumusetea motivelor traditionale, interpretandu-le si valorificandu-le magia. Intre acestia, Adrian Oianu care ne-a lasat fara rasuflare cu ultima sa colectie:

Despre colectia semnata de Adrian Oianu, cititi mai multe in articolul Uitati de fashion, transformati-va in Cosanzene! Suflecata pan’ la brau, ADRIAN OIANU contemporary design show decembrie 2011

Leave a Reply