4 tendinte vestimentare pentru vara 2008

  • 24.06.08
  • 2430

Armura protectoare in care designerii au invesmantat femeile in sezonul trecut a fost sparta iar noul sezon aduce din nou, in prim plan, feminitatea si aerul romantic.

Arta contemporana i-a sedus pe designeri care trec in revista aproape toate curentele din pictura, demonstrand un apetit special pentru acest subiect. Alaturi de preluari, designerii se aliaza cu artistii pentru a accentua ideea ca (si) moda poate sa fie o arta. Louis Vuitton colaboreaza cu Richard Prince iar Miuccia Prada realizeaza o intreaga poveste in spirit art nouveau, ilustrata cu zane si personaje fantastice transformate atat in imprimeuri cat si intr-un reusit film de promovare al noii colectii.

Discutiile eco incinse din ultimul an i-au convins pe designerii sa trimita pe podiumurile de prezentare tinute amintind de gradinile Edenului. Florile sunt omniprezente in acest sezon, de la trandafirii englezesti si pana la cei ...moldovenesti.

Transparenta revine in moda cu tinute in care materialele sunt suprapuse pentru a creea un joc plin de personalitate transparent/opac. Organza si tull au fost suprapuse peste materiale pretioase, atenuand astfel stralucirea paietelor si a strassurilor sau au fost croite in elemente de vestimentatie diferite ca forma de baza pe care au fost puse: rochii lungi de seara, transparente, peste tinute sport in culori puternice, jachete cambrate peste top-uri drapate si cape colorate peste tuburi simple din jerseu. Jocul transparent/opac este dus astfel intr-o noua si surprinzatoare zona creativa.

Anii ’70 se fac si ei din nou simtiti, legati in mod logic, de reintoarcerea la natura. Rochiile fluide, salopetele din voal inflorat, vestele simple dar colorate precum si imprimeurile etno si cele psihedelice, pantalonii largi si evazati precum si bluzele croite larg, cu un decolteu adanc si nonsalant, toate acestea ne invita, indirect, sa ne rupem de stress-ul cotidian si sa ne eliberam de toate problemele.

Accesoriile isi joaca si ele puternic rolul in noua poveste a sezonului. Palaria, “fetish”-ul regretatei d-na Blow este omniprezenta in colectiile sezonului. Philip Treacy pentru McQueen realizeaza un adevarat tur de forta, reinterpretand intr-o noua cheie, toate palariile purtate de catre Issy. Bijuteriile supradimensionate, ochelarii cu rame colorate din plastic, gentile mari si clutch-urile colorate precum si centurile din piele pretioasa de crocodil sau cu catarame fantezie adauga tusa finala personajelor sezonului.

Arta pe om

Legatura dintre arta si moda nu reprezinta o noutate; ea a fost speculata de catre designeri deja de cateva sezoane. In aceasta vara insa, arta a explodat pe podiumurile de moda!

Culorile folosite - fie in blocuri de culoare amintind de panza unui pictor modernist, fie in tuse delicate, romantice, se regasesc in aproape toate colectiile, atat in tinutele de zi cat si de seara. Dolce&Gabbana propun un "omagiu adus artei contemporane si experimentelor ei infinite cu texturi, culori, idei", iar toate tehnicile sunt permise: acuarela la Cristian Lacroix, vopsea intinsa cu spatula la Pringle, Marni sau pictura pe matase la Etro in timp ce Chloé propune rochii scurte in forme simple si cu pete mari de culoare. Op Art-ul il influenteaza pe Lagerfeld in colectia pe care a realizat-o pentru Fendi dar si pe Frida Giannini pentru Gucci iar art nouveau-ul pe Miuccia Prada.

Panza artistului devine, pentru Yves saint Laurent, materialul perfect pentru a crea o tinuta de zi, iar manechinele sunt muze care par a descinde nu din atelierul de moda, ci din mansarda pictorului boem. Nici accesoriile nu scapa de “furia” arty: Louis Vuitton propune genti in care se “joaca” cu degradeurile, Dolce&Gabbana isi imprima chiar si centurile la fel ca si rochiile iar culorile puternice ale lui Roy Lichtenstein se regasesc pe gentile plate ale lui Jean Charles de Castelbajac.

Buchete de flori

La cate discutii pro eco au existat anul trecut, aceasta reintoarcere la natura pe care o propun designerii nu ar trebui sa mai mire pe nimeni. In acest sezon florile au invadat podiumurile intr-o adevarata jungla florala, in buchete pline de personalitate. Florile mari, in culori vii sunt imprimate de catre Ghesquiere in colectia Balenciaga, pe materiale ultra moderne si jachete amintind de costumele de fotbal american. La Kenzo sunt adevarate picturi florale, subliniate cu broderii; iar Gucci a ales florile desenate in tus negru, accentuat de o pata de culoare. Toate florile sunt trecute in revista de catre designeri, de la trandafirul englezesc (Stella McCartney) si pana la cel moldovenesc (Lena Criveanu).

Florile apar in colectii atat sub forma imprimeurilor, cat si intr-o forma 3D, folosita in Romania in special de Doina Levintza. Bucati din tull, hartie si sfoara sunt transformate in flori pentru a orna canotiere din pai sau in brose agitate nonsalant la rever.

Florile orneaza si accesoriile. Pe tocurile art nouveau ale pantofilor Prada, Miuccia a imprimat cu mov si galben narcise si gladiole iar Anna Molinari aplica pe cordelute flori mari, din tull pentru linia ei Bluegirl.

Transparente

Transparenta domina si ea podiumurile de prezentare prin jocuri de suprapuneri de chiffon sau organza. Jil Sander propune rochii colorate, dar transparente, purtate cu rochii sport scurte; dar si rochii scurte drapate savant, din materiale atat de fine, incat sugereaza imaterialitatea. Alti designeri folosesc un joc subtil intre rochia transparenta si lenjeria sport/body (Marc Jacobs, Anna Molinari). O alta varianta este look-ul pretios dat de materialele paietate “ascunse” in mod ironic sub straturi de voal (Razvan Ciobanu si Irina Schrotter).

Intotdeauna transparenta va fi asociata si cu lenjeria fina iar in colectiile sezonului au existat trimiteri directe la ea: pantaloni scurti, bufanti la Miu Miu, baby doll-uri la Christopher Kane ti dezabieuri incitante la Antonio Marras. Transparenta rimeaza perfect cu nuantele pudrate si albul optic, atat in tinute cat si in accesorii.

Anii ‘70

In mod firesc, un sezon in care designerii propun reintoarcerea la natura readuce in scena moda anilor 70, invitandu-ne sa ne eliberam de toate problemele si sa ne rupem de stress-ul cotidian. Eleganta inceputului de deceniu '70 si influenta hippie se amesteca cu potpouri-ul de imprimeuri si motive florale si imprimeurile psihedelice, in tonuri puternice (Alexander McQueen).

Eleganta anilor ‘70 este sugerata de siluetele puternice, pantalonii cu o forma fluida, talie inalta (YSL), veste simple si bluze diafane cu aspect rustic. Rochiile sunt vaporoase, lungi, viu colorate, au forme fluide, imprimeuri etnice si efecte de vopsire (la Missoni) sau influente gitane (Roberto Cavalli). Tricotajele, chiar daca nu la fel de puternice ca in sezonul rece, continua sa joace un rol destul de important .

Accesoriile care insotesc vestimentatia accentueaza si ele stilul hippie: flori prinse in par la Blugirl, sandale “gladiator” la Balenciaga, bratari masive din plastic colorat la Emilio Pucci, genti supradimensionate la Lowe sau din panza ca de sac la Dries van Noten.

Un articol de Ovidiu Buta

Foto: Mercedes Benz Fashion Week

 

Etichete:

hidratare par uscat por standarde de frumusete make-up artist premiu talie de viespe rochita roz ph albastru cobalt noile tendinte in coafura haine american moda anilor 60 barbati colectii de primavara arta bijuterii din aur expozitie rochite de vara forme geometrice copiii incaltaminte copii noua colectie de incaltaminte deichmann tratament pentru par vopsit. wella tratament par vopsit wella professionals tratament par wella professionals tratament pentru par vopsit tratament Bucuresti new york street fashion urban urban style tonic lenjerie intima body roz lenjerie body roz maieuri alergie apa termala paraben vitamina e nu skin dermocosmetice aloe vera celulita colagen elastina jojoba musetel bio tonifiere ce mai buna femeie produse de ingrijire a corpului stil urban cuticule produse bio mihaela glavan ghete tricouri polo adidas by Stella McCartney tinuta perfecta pentru orice ocazie oxette constanta oxette romania magazine fashion bucuresti brand italian nara camicie romania nara camicie mall Miss Sixty plaza romania esprit romania alina gheorghe rochite paiete shopping concurs salveaza sutien secret modele de ochelari de soare vopsea-crema vopsea de par wella wellaflex vopsea wella vopsea de par de la wella tendinte coafuri otto hermann otto coafuri sani lux Missoni missoni romania studiu celine dion Dolce&Gabbana magazin look romani maria lucia hohan designeri romani arta contemporana designeri carmen secareanu lena criveanu moda romaneasca canda lanvin coada de cal retinol tegument regim regim alimentar Nichi Cristina Nichita business casual femei rochite de ocazie vouchere vouchere de cumparaturi sony walkman oferta Alexander Mcqueen