Coafurile sezonului toamna/iarna

  • 03.09.09
  • 1460

„In sezonul toamna-iarna 2009/2010, parul devine o adevarata podoaba”, spune Sam McKnight, Global Hair Ambasador al P&G Beauty.

Look-urile naturale, aparent neingrijite care au dominat sezoanele trecute, au lasat locul unor stiluri sofisticate, in deplin acord cu tendintele vestimentare. „Acum, mai mult ca niciodata, parul joaca un rol central in look-ul final”, spune acesta.

Trendurile de toamna-iarna 2009/2010 presupun structura si silueta, pe de o parte si fluiditate si textura, pe de cealalta parte, evocand astfel, spiritul global al epocii vazut de P&G in temele-cheie Intersexion si Bio’Logue. Aceste tonalitati provin din jocul contrastelor - urban vs. rural, tehnologie vs. natura, eleganta vs. simplitate, control vs. libertate, masculin vs. feminin.

De la conciurile netede ce au jucat un rol important in masculinitatea taioarelor elegante YSL, la onduleurile usor ravasite ale muzei moderne Chanel, stadiul de curgere in moda si frumusete reflecta dispozitia timpurilor in care traim. „Exista o tensiune creativa ce face ca lucrurile sa fie tot mai interesante” spune McKnight. „Ideile luxoase apar intotdeauna in timpuri modeste.”

Intesexion si Bio’Logue sunt evidentiate in coafura prin patru tendinte: Maximum Contrast, Future Retro, Rock ‘n’ Romance si Neo Knots.

Maximum Contrast
Dezordinea si portiunile netede se intalnesc intr-un joc sofisticat al coafurilor cu dubla textura. „E un joc in game diferite,” spune McKnight. „Aceasta combinatie de par lins lipit de scalp si apoi texturat pe toata lungimea, ofera un sentiment de control si totodata de libertate a coafurii.”

Fata moderna de la tara a lui Nicole Farhi isi poarta parul neted, cu carare pe mijloc, lipit de scalp si lasat sa curga liber pe spate ca intr-o cascada. La Gucci, tema masculinitatii e evidentiata prin portiuni laterale netede, in timp ce in zona crestetului si pe lungimi parul are un aspect natural.
La Givenchy, Versace si Alexander Wang tema contrapunctului a continuat cu zone netede, strans lipite de scalp, juxtapuse cu lungimi pline de volum.

Pentru realizarea acestui look acasa, firul de par trebuie sa fie extrem de bine ingrijt, pentru a rezista repetatelor indreptari cu placa. Expertii P&G Beauty recomanda folosirea gamei Pantene Anti-Breakage (sampon, balsam si masca). Pentru finisarea portiunilor texturate, se poate folosi spray-ul Wellaflex Curls&Waves.

Tendinta prezenta in colectiile:
Nicole Farhi – Londra, Versace – Italia, Givenchy – Paris, Versace – Milano

Future Retro
Trecutul este noul viitor, iar designeri precum Graeme Black, Moschino, Nathan Jenden, John Richmond si Marc Jacobs au reluat referinte din trecut, propulsandu-le in viitor.

Ca un omagiu adus capodoperei stiintifico-fantastice a anilor optzeci - Blade Runner, Sam McKnight a creat pentru colectia lui Graeme Black, coafuri cu o nota de eleganta specifica unei „femme fatale”. Pentru colectia inspirata din anii ’80 a lui Nathan Jenden (muza lui sa fi fost Cyndi Lauper sau Madonna din videoclipul True Blue?), parul a fost rasucit catre frunte in onduleuri de dimensiuni foarte mari, amintind de personaje din desene animate, in vreme ce buclele anilor patruzeci, reinterpretate intr-o viziune moderna pentru colectia Moschino au facut trecutul sa para din nou relevant.

Elementele definitorii ale acestor coafuri constau in forma si dimensiune. Data fiind linia vestimentara - cu pernite pentru umeri, detalii complicate la baza gatului, croieli masculine si siluete neliniare - este absolut necesar ca parul sa asigure un echilibru formei generale. Inaltimea si controlul reprezinta cuvintele de ordine ale acestui trend, iar ele pot fi obtinute cu ajutorul gamelor head&shoulders Extra Volume, Pantene Extra Volume sau Pantene Full&Thick (sampon si balsam) si mentinute cu produsele de styling Wellaflex 2nd Day Volume (spuma si spray fixativ).

Tendinta prezenta in colectiile:
Graeme Black – Londra, Marc Jacobs – NY, John Richmond - Milano, Moschino – Milano, Nathan Jenden - Londra


Rock ‘n’ Romance
„Incercati sa va amintiti faimoasele groupies ale anilor saizeci si saptezeci si va veti face o idee despre acest look,” spune McKnight. Designerii nu numai ca au facut o razie in garderoba iubitelor starurilor rock, dar le-au „furat” si coafura. „Ganditi-va la Pamela des Barres, Marianne Faithful si chiar la Linda McCartney pentru aceasta imagine de vis a fetelor din jurul trupelor de succes ale epocii”.

Parul lung si suvitele ciufulite dau un aspect de nonsalanta asociat cu muzele rock. La DSquared, tema rock ‘n’ romance e reprezentata de „parul de a doua zi dimineata”, incalcit, ciufulit, dar incredibil de sexy. Balmain si Jaeger London au oferit o interpretare mai conservatoare a temei - mai mult rock chic decat rock chick. La Chanel tendinta romantica evoca look-ul original al faimoaselor groupies din anii saizeci, reprezentat de rochii lungi si detalii de dantela. Desi parul pare a avea un aspect neglijent nestudiat, ofera impresia unui look compus cu grija.

Pentru recrearea acestui look, expertii P&G Beauty recomanda gama Pantene Smooth&Silky (sampon si balsam). Aspectul romantic al coafurilor poate fi creat cu ajutorul unei perii si a spray-ului fixativ Wellaflex Naturals. Pentru o nota rock, aplicati spuma Wellaflex Naturals pe parul umed si strangeti apoi suvitele in mana, pentru a crea efectul de „par imediat dupa trezire”. Lasati apoi parul sa se usuce natural.

Tendinta prezenta in colectiile:
Balmain - Paris, DSquared – Milano, Jaeger – Londra, Chanel – Paris

Neo Knots
„Exista intotdeauna o noua modalitate de a realiza coafuri pe par prins” spune McKnight referindu-se la tendinta Neo Knot. De aceasta data, hair-stilistii s-au intrecut in a rasuci, lega si prinde suvitele intr-o multitudine de combinatii sofisticate.

La Costume National, cocuri minuscule au decorat crestetul modelelor, avand imprejur suvite inguste de par lasat liber, creand astfel un efect de aura. Intr-o directie opusa, cocurile joase din colectia Blumarine si cele grandioase, de la baza gatului, din prezentarea Miu Miu, au sugerat aroganta, efect creat si prin acoperirea fruntii de onduleuri netede valurite precum si prin modul in care parul a fost coafat in partile laterale.

Cocurile dezordonate din colectia Mulberry degajau naturalete, la fel ca si cocurile inalte, dezordonate, netezite pe spate cu elastice de par negre, din colectia Calvin Klein. Dimpotriva, la Cavalli, cocurile ordonate, intr-un stil sever, cu carare pe mijloc, emanau control.

„Cocurile acestui sezon au o sofisticare ascunsa”, spune McKnight. „Acestea pot parea lejere, insa, in realitate, sunt extrem de complexe.” Pentru realizarea acestora parul e rasucit si prins in nenumarate moduri. Pentru protejarea firului, expertii P&G Beauty recomanda gama Pantene Anti-Breakage si, in special, folosirea saptamanala a mastii. Pentru o nota finala glam, se poate adauga spray fixativ Wellaflex Shiny Hold si, pentru finisarea suvitelor lasate libere, putina ceara, din aceeasi gama.

Tendinta prezenta in colectiile:
Blumarine – Milano, Iceberg – Milano, Roberto Cavalli – Milano, Calvin Klein – Paris


Foto si info: P&G Beauty