Crema de plaja - un „must have” al verii

  • 28.07.11
  • 849
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania ( APC-Romania ) a efectuat in colaborare cu alte organizatii de consumatori din UE un test comparativ pe lotiuni de soare .

Testul a fost realizat pe 13 lotiuni de soare aflate pe piata din Romania si anume: La Roche-Posay Anthelios Spray für empfindliche Haut SPF 20, Clarins Sun Care Cream SPF 20, Lancaster Sun Sport Multi Protection Water + Sweat Resist Easy on Gel SPF 20, Nivea Sun Pflegende Sonnenmilch SPF 20, Shiseido Sun Protection Lotion SPF 15, Ultrasun Professional protection sports clear gel formula SPF 20, Eucerin Sun Protection Sun Spray SPF 20, Nivea Sun Light Feeling Transparentes Spray SPF 20, L'Oréal Paris Solar Expertise SPF 20, Nivea Sun Spray 20 medium, Avon Sun medium SPF 20, Vichy Capital Soleil SPF 20, Garnier Ambre Solaire SPF 20.

Testul a urmarit protectia pe care lotiunile o ofera contra razelor solare, rezistenta la apa, diferentele dintre SPF-ul (Factorul de protectie solara) declarat si cel masurat de catre laborator (majoritatea lotiunilor au un SPF mai mare de cat cel declarat dar exista si lotiuni cu SPF mai mic), calitatea de hidratare a lotiunii (majoritatea lotiunilor au incluse substante pentru hidratare deci nu e nevoie ca inainte de a aplica pe piele o lotiune cu SPF sa aplicati o crema hidratanta) si calitatile cosmetice (aspect, consistenta, parfum, usurinta intinderii pe piele, albirea dupa aplicare, etc.)

„Achizitionarea unei creme de protectie solara devine pe perioada verii obligatorie. In urma testelor efectuate urmatoarele produse - Nivea Sun Pflegende Sonnenmilch SPF 20, Nivea Sun Light Feeling Transparentes Spray SPF 20, Nivea Sun Spray 20 medium, - au obtinut rezultatele cele mai bune fiind in consecinta recomandate consumatorilor de catre APC Romania. „ a precizat Dl Costel Stanciu, presedintele APC Romania

Sfaturi si informatii utile:

• Alegeti o lotiune de protectie solara cu factorul de protectie solara - SPF care sa se potriveasca tipului dvs. de piele, care sa va protejeze atat impotriva razelor ultraviolete de tip B cat si de tip A. De asemenea cumparati o lotiune de soare care sa fie rezistenta la apa si sa aiba acest lucru specificat pe eticheta.

• Urmatoarele categorii si valori ale factorilor de protectie solara – SPF sunt recomandate de catre “COLIPA” inca din aprilie 2005:
o Protectie slaba : SPF 6-10
o Protectie medie : SPF 15-20-25
o Protectie mare : SPF 30-50
o Protectie foarte mare : SPF 50+

• Exista doua tipuri de raze ultraviolete care pot afecta in mod negativ pielea. Diferenta intre aceste doua tipuri de radiatii ultraviolete este lungimea lor de unda. Razele UVA au lungimi de unda cuprinse intre 400nm-315nm iar razele UVB au lungimi de unda cuprinse intre 315nm-280nm.

• Exista 6 tipuri de piele, verificati in care va incadrati pentru a alege lotiunea de protectie solara optima cu factorul de protectie solara – SPF adecvat:
o Tipul I: Intotdeauna se arde la soare nu se bronzeaza niciodata.
o Tipul II: Intotdeauna se arde la soare se bronzeaza foarte putin.
o Tipul III: Se arde moderat se bronzeaza gradual.
o Tipul IV: Ardere minima bronzare buna.
o Tipul V :Se arde foarte rar si se bronzeaza profund.
o Tipul VI: Nu se arde niciodata.

• Razele UVB ataca pielea la suprafata, provocand arsuri, iar razele UVA penetreaza in profunzime atacand colagenul care da pielii elasticitate. Cu toate ca razele UVA nu provoaca arsuri, ele sunt cele care creeaza probleme in straturile mai adanci ale pielii, avand efecte nocive pe termen lung. Exista multe creme de protecție solara care nu protejeaza impotriva razelor UVA, așa ca e bine sa verificam intotdeauna ambalajul. Razele UVB provoaca arsuri ale pielii, riduri, imbatranirea prematura a pielii si creeaza riscul apariției cancerului de piele. Toate cremele de protectie solara protejeaza impotriva razelor UVB.

• Asigurati-va ca folositi cantitatea necesara de lotiune atunci cand o aplicati pe corp si verificati eticheta pentru a afla cantitatea suficienta care va poate proteja. Cremele pentru protectie solara trebuie aplicate in strat suficient de gros, cu 15-20 minute inaintea expunerii la soare. Repetati aplicarea ei dupa o baie in mare sau dupa o transpirare abundenta.

• Daca petreceti mult timp in aer liber, nu va expuneti tenul si corpul toata ziua la soare, cautati un loc cu umbra sau purtati palarii pentru protectia capului si eventual haine care sa va acopere corpul.