Festivalul brazilor de Craciun

  • 28.11.13
  • 862
Comunicat de presa

Brazii unicat, rezultatul imaginatiei si spiritului creator al designerilor romani, au fost prezentati astazi in premiera in cadrul unei conferinte de presa. Festivalul Brazilor de Craciun, eveniment de strangere de fonduri ajuns la cea de-a 13-a editie, consta in licitarea brazilor in cadrul unei gale ce va avea loc pe 5 decembrie, la Hotel Radisson Blu Bucuresti.

In cadrul primelor 12 editii, Festivalul Brazilor de Craciun a strans 2.669.100 euro, care au fost investiti in suport educational pentru 16.200 de copii. Salvati Copiii, in colaborare cu scoli generale din majoritatea regiunilor tarii, a organizat programe educationale ce constau in: 42 de gradinite de vara, 32 de centre de tip A Doua Sansa si 37 de programe Scoala dupa Scoala.


Copiii reprezinta una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din Romania. Astfel, 52% dintre copiii din tara noastra se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, cel mai mare procent inregistrat de la aderarea Romaniei la UE si aproape dublu fata de media europeana. Iar educatia nu este una dintre prioritatile familiilor din care fac parte acesti copii.

Gratie programelor derulate de Salvati Copiii, peste 95% dintre copiii beneficiari au fost inscrisi in clasa I sau la clasa pregatitoare, 86% dintre copii au promovat examenele din anul scolar 2012-2013, iar 20% dintre ei au obtinut si premii la concursuri scolare. Pe langa impactul social pe care aceste programe il au asupra copiilor, s-a observat si o crestere a interesului parintilor fata de educatia copiilor: 83% dintre parinti manifestand interes fata de evolutia educationala a copilului si fata de participarea la activitati de consiliere parentala.

Festivalul brazilor de Craciun

Un alt aspect pozitiv este legat de modul de invatare si de progresele scolare vizibile fata de momentul inscrierii in programele Salvati Copiii. Astfel 77% dintre copiii din programul Scoala dupa Scoala au progresat din momentul inscrierii in program, iar 42% dintre ei au rezultate bune si foarte bune. Pentru 31% dintre ei situatia scolara s-a imbunatatit la mai mult de 3 materii, in timp ce 39% au aratat rezultate pozitive la 2 materii. Abilitatile de comunicare au fost si ele perfectionate – 55% dintre copii si-au dezvoltat vocabularul si abilitatile de comunicare. Iar 62% dintre copiii incrisi in aceste programe educationale si-au redus numarul absentelor.

“Fara educatie niciun copil nu poate reusi in viata. Este datoria noastra sa asiguram accesul la educatie al copiilor defavorizati si prin Festivalul Brazilor de Craciun incercam si reusim de 13 ani sa avem alaturi de noi companii si artisti dedicati acestei cauze. Brazii de Craciun reprezinta pentru cei 2000 de copii sansa la un viitor mai bun. Multumim tuturor celor care ne-au sprijinit in toti acesti ani si sunt sigura ca le-am demonstrat ca eforturile lor nu au fost in zadar” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

Editia din acest an a Festivalului Brazilor de Craciun, desfasurata sub conceptul ‘CV pentru viitor’, isi propune sa stranga fondurile necesare pentru a continua aceste programe si a implica cat mai multi copii. Astfel, prin donatiile pe care le fac in cadrul licitatiei brazilor de Craciun, companiile si oamenii de bine ajuta la solidificarea bazelor educationale ale viitorului profesional al copiilor.

Designerii care s-au alaturat anul acesta evenimentului sunt: Doina Levintza, Wilhelmina Arz & Camera de Comert si Industrie Romania-Japonia, Hamid Nicola Katrib & Galeriile Noblesse, Lena Criveanu, Carmen Ormenisan, Stephan Pelger, Madalina Dorobantu, Mirela Diaconu, Malvina Cervenschi, Alexandru Ghildus, Anca Lungu, Ramona Filip, Iris Serban, Rhea Costa, Ego Men’s Fashion Concept, Bucharest Design Center, Corina Vladescu & Fundatia Dumbrava Minunata, DIZAINAR, Laura8, ZENYA Atelier & Friends, Agatha Blanck & Bucharest Shopping & Bonpoint. Designerii sunt cei care au dat frau liber imaginatiei si cu dragoste au creat brazii care vor aduce zambetul pe chipurile copiilor din mediile defavorizate.

Fiecare dintre acesti designeri a rememorat amintiri dragi legate de Craciun si le-a incrustat cu drag in bradul realizat pentru Festival. Fie ca este vorba de un brad realizat din sticla, de unul care ia forma unei bijuterii care sa aminteasca posesorului de fapta buna facuta sau de unul realizat intr-un stil clasic, toti brazii au aceeasi poveste – sunt bucati din sufletul designerului menite sa aduca un strop de bucurie si zambet pe chipurile copiilor din mediile sociale defavorizate.