Frica de ginecolog, un fenomen raspandit in randul tinerelor din Romania

  • 09.12.08
  • 656

Conform unui studiu ad-hoc realizat de Sensiblu, în parteneriat cu site-ul www.coolgirl.ro *, tinerele din România evită să consulte medicul ginecolog ÅŸi îÅŸi aleg metoda contraceptivă fie apelând la sfatul unei prietene apropiate, fie informându-se direct de pe internet sau din reviste.


Astfel, doar 8% dintre respondente au declarat că, înainte de alegerea metodei contraceptive, au consultat medicul de specialitate (fie medicul ginecolog, fie medicul de planificare familială), în timp ce 55% au recunoscut că “s-au sfătuit cu o prietenă” sau “s-au informat de la televizor/cărÅ£i/internet ” (37%).


Luând în considerare nevoia de educaÅ£ie a tinerilor în domeniul contracepÅ£iei, în luna octombrie 2008, Sensiblu a derulat o campanie de informare în 12 farmacii din BraÅŸov, Cluj, Craiova, ConstanÅ£a, IaÅŸi, PloieÅŸti, Târgu – MureÅŸ, TimiÅŸoara ÅŸi BucureÅŸti. Peste 700 de tineri au primit informaÅ£ii ÅŸi sfaturi pentru o viaţă sexuală sănătoasă (broÅŸuri, flyere, postere în farmacii), oferite chiar de medici specialiÅŸti în planificare familială, prezenÅ£i în farmacii.


“Este foarte îngrijorător faptul că în România secolului 21, fetele de până în 20 de ani încă declară că le este frică sau ruÅŸine să meargă la medicul ginecolog ÅŸi preferă să se informeze despre contracepÅ£ie “după ureche”. Credem că este foarte important ca fetele să practice un comportament responsabil MODERN în viaÅ£a de cuplu. Frica de ginecolog reprezintă în România un fenomen la fel de îngrijorător ca răspândirea bolilor cu transmitere sexuală sau numărul mare al întreruperilor de sarcină” a declarat Alice David, Senior Brand Manager Sensiblu.

La întrebarea “Te protejezi atunci când ai relaÅ£ii sexuale?”, 43% declară că se protejează doar câteodată, în timp ce un procent îngrijorător (5%) declară că lasă contracepÅ£ia în seama partenerului (“Nu e treaba mea, e treaba partenerului”); doar jumătate dintre tinerele intervievate au susÅ£inut că se protejează la fiecare contact sexual (52%). În plus, peste 60% din ele au declarat că ÅŸi-au început viaÅ£a sexuală înainte de a împlini 18 ani.


Campania derulată de Sensiblu în farmacii a fost realizată cu sprijinul Societăţii de EducaÅ£ie Contraceptivă ÅŸi Sexuală (SECS) ÅŸi face parte dintr-o serie de acÅ£iuni, reunite sub îndemnul “RenaÅŸte-te”, menite să îi ajute pe pacienÅ£i să adopte un stil de viaţă sănătos. La Sensiblu primeÅŸti sfaturi sănătoase de la cei mai buni specialiÅŸti.