INTERVIU - Cathias Edeline, revelatia modei autohtone!

  • 14.06.12
  • 1912

Adeline Catinas este tanara creatoare de moda din spatele brandului cu cea mai interesanta ascensiune in moda autohtona - Cathias Edeline. Adeline este singurul designer de la noi care creaza accesorii din piele pretioasa precum piton, anacaonda, vitel stantat si care propune un concept nou acela de a ti personaliza propriul pantof. Adeline este inca studenta la Universitatea de Arte, dar deja brandul ei se gaseste Galeria Tinerilor designeri din magazinul Cocor.

Am vrut sa aflam mai multe despre Adeline si creatiile sale, de aceea i-am luat un interviu [n.r. Adeline este fata frumoasa din foto dr. :) ]: Cathias Edeline


Envy.ro:  Adeline, povesteste-ne putin despre tine si depre pasiunea pentru moda si arta...

Adeline Catinas: Pasiunea pentru arta am dezvoltat-o inca din copilarie, incepand cu primii pereti mazgaliti cu creioane cerate apoi prin cursurile de vioara si pian, continuand mai apoi cu studiile in domeniul artei si al modei, Liceul de Arta-sectia grafica din Cluj iar mai apoi Facultatea de Arte Plastice, sectia pictura.

Pe langa aceste elemente care m-au facut sa ma intersectez de multe ori cu arta cred ca exista si un simt artistic nativ, un talent de a combina lucruri, de a le da o forma...!

Intotdeauna am fost atrasa de frumos indiferent sub ce forma. A exercitat asupra mea o fascinatie care ma determina sa caut, sa descopar, sa creez pur si simplu.


Envy.ro:  Brandul tau Cathias Edeline este de putin timp pe piata din Romania si cu toate acestea, a devenit in timp record foarte apreciat. Care este secretul?

Adeline Catinas: Este adevarat! Chiar la cateva luni dupa ce am lansat brandul pe piata am si reusit ca produsele mele sa fie inserate in Galeria Tinerilor Designeri din magazinul Cocor. Asta pentru mine a contat foarte mult, fiindca ma pozitioneaza alaturi de nume importante din moda romaneasca. A fost clar pentru mine un pas important si o recunoastere a mea ca designer!

Secretele insa au fost altele! Rabdarea si dorinta de a nu agresa publicul cu plasarea produselor peste tot, cu reclame multe si atitudine asertiva. Am creat colectia, am aratat produsele oamenilor, iar apoi i-am lasat pe ei sa discearna, sa aleaga...si asa efectul a fost ca ei sa vina spre mine. Nu am mers pe ideea de „intesa” mintea consumatorului cu brandul Cathias Edeline. In alt doilea rand, imi doresc sa fiu un brand usor nisat, fiindca ma adresez femeii mature, care stie ce isi doreste, care are un stil conturat si care are capacitatea de a alege corect si in concordanta cu ea. Nu in ultimul rand cred ca a contat si stilul pe care eu il propun.


Envy.ro: Cand ti-ai dat seama ca vrei sa devii designer de accesorii?

Adeline Catinas: Cred ca acest vis s-a nascut inca din copilarie cand mi se parea fascinanta complexitatea unui pantof sau a unei genti. Imi pareau niste obiecte foarte greu de realizat iar aceasta constatare imi provoca o multime de ganduri printre care si cel :” mi-as dori sa stiu sa creez pantofi! Ce mare lucru, ce minunatie!”. Asta se intampla cand eram foarte micuta, insa iata ca odata cu varsta aceasta pasiune, aceasta dorinta aproape ascunsa m-a facut sa caut posibilitatea ca totul sa capete o forma practic sa devina din vis, realitatea mea cotidiana.

Iata ca astazi ma aflu la inceputul acestui drum si dupa cum conduc lucrurile as spune ca ma bucur de aprecierea multor oameni si asta tinand cont de vanzarile pe care le am, cat si de opiniile celorlalti, desi nu am decat 6 luni de cand am intrat pe piata. Toate acestea imi dau forta sa continui increzatoare sa concep itemuri de calitate care sa incante ochiul.

Cathias Edeline


Cathias Edeline


Envy.ro: Cum s-a transformat pasiunea in afacere?

Adeline Catinas: Totul a inceput de la prima pereche de pantofi postata pe unul din site-urile de socializare, la care publicul a reactionat.

Eram increzatoare in munca mea insa eram si putin sceptica si aveam toate motivele... nu cunosteam piata, deja existau numeroase branduri cu o traditie in spate, stiam ca multe dintre femei sunt adevarate fane ale marilor case de moda si nu sunt cumparatoare ale produselor de designer roman.

Pasiunea insa era mult prea puternica si nu a contat nimic: nici faptul ca la inceput parea un business care ar necesita un capital financiar destul de consistent si nici faptul ca nu cunosteam niciun meserias, niciun atelier... Nu aveam nimic concret, ci doar o mare dorinta de a crea pantofi. Apoi usor, usor am inceput sa asez lucrurile ca intr-un puzzle si am ajuns sa vad cum impachetez cu hartie fina primii mei pantofi pe care statea frumos inscriptionat brandul meu. A fost un moment de maxima fericire care mi-a dat multa putere in a actiona si a ajunge acolo unde imi doresc.



Envy.ro: Ce semnificatie poarta denumirea brandului Cathias Edeline?


Adeline Catinas: Denumirea brandului provine din latina veche si inseamna „nobil” (cathias) respectiv „cea mai frumoasa” ( edeline)! Aceste este si mesajul pe care doresc sa transmita creatiile mele cat si felul in care te simti purtandu-le. Criteriul prin care am ales numele nu a fost doar acela de a avea un mesaj puternic, ci si de a gasi o reala legatura intre numele meu si cel al brandului creat. A fost nevoie de ceva cautari dar a meritat rezultatul! Are o sonoritate frumoasa, o conotatie anume si poarta in el o incarcatura emotionala!



Envy.ro: Cat de departe visezi sa ajunga acest nume?

Adeline Catinas:
Ca orice creator care pune multa implicare, mult suflet, multa migala in ceea ce face doresc ca asteptarile mele sa devina realitate, sa primeasc recunoasterea celorlati. De asemenea imi doresc foarte mult sa creez produse de calitate, care sa aiba un design rafinat si care sa imbine perfect functionalul cu partea estetica care sa le cucereasca pe femei. Vreau sa vin in intampinarea dorintelor lor, vreau sa le fac sa se simta speciale, vreau ca modelul pe care il concep sa puna in valoare piciorul unei femei conferindu-i acel aspect, suplu, rafinat si distins.

Nu mi-am fixat un tel anume pentru ca doresc sa nu grabesc nimic ci sa las lucrurile in voia lor eu doar conducadu-le catre directia corecta! Poate peste 2-3 ani o sa va spun mai clar si mai indreptatit unde doresc sa ajung!

Cathias Edeline


Envy.ro: De la schita la produsul finit... Cum prinde viata o geanta sau un pantof?

Adeline Catinas: Procesul este destul de asemanator in ambele cazuri! Totul incepe cu un tipar, apoi alegerea pieii si se finalizeaza cu accesoriile. Pare simplu la o prima vedere, insa este un proces complex... Nu ma refer doar la partea tehnica, ci chiar simpla selectie a materialelor sau a modelului este o intreaga poveste.

Trebuie sa discerni cu mare atentie si abilitate fiindca orice item pe care il creezi trebuie sa fie un melange echilibrat intre tendintele internationale si amprenta personala, paternul tau. Uite un exemplu : o mare atentie trebuie acordata tocurilor care trebuiesc sa fie potrivite cu calapodul, altfel risti ca pantoful sa destabilizeze... Detaliile care conduc catre un produs foarte bun sunt nenumarate insa tocmai in asta consta priceperea, viziunea ta ca designer! Daca faci cu placere toate astea nici nu realizezi gradul de dificultate ci doar partea frumoasa a acestei meserii.



Envy.ro: Ne propui si ideea de a ne personaliza pantofii. Cum putem face asta?


Adeline Catinas:
Da, pantofii pot fi personalizati in functie de preferintele fiecaruia, pornind de la nuanta pielii pana la alegerea accesoriilor, insa urmeaza sa creez o noua linie care sa contina pantofi versatili, care pot fi accesorizati in functie de evenimentele la care luati parte. Va fi o noutate si sunt sigura ca vor veni in intampinarea multor femei, despre care stiu ca-si doresc pantoful care desi acelasi sa poata parea altul de fiecare data. Sper ca in cel mai scurt timp sa va surprind cu mini colectia ce este in plin proces de constructie.


Cathias Edeline

Envy.ro. Ceva deosebit in ceea ce priveste creatiile tale sunt materialele pretioase ca pielea de piton sau anaconda. De ce ai integrat aceste materiale in lumea Cathias Edeline?

Adeline Catinas: Asa cum am mai spus mi-am dorit ca femeia care poarta creatiile mele sa se simta speciala asa ca am ales aceste tipuri de piele foarte pretioasa care innobileaza o femeie conferindu-i un rafinament aparte si un stil sofisticat. In plus textura acestor materiale este una foarte delicata, foarte placuta la atingere care te ajuta sa ai si niste finisaje extrem de bine realizate, apect la care eu tin foarte mult. Am ales o paleta cromatica in nuante calde (corai pal, maron sidefat, bej, minty) care sa contrasteze cu aspectul de piele care poate parea uneori ca rigidizeaza... !

Cathias Edeline



Envy.ro: Ce designeri vestimentari si de accesorii apreciezi in acest moment, atat in plan local cat si international?


Adeline Catinas:
Dintre designerii importanti la nivel international ii apreciez foarte mult pe Jimmy Choo si Alexander McQueen, iar de la noi ador creatiile Maria Lucia Hohan si brandul de accesorii: Malvensky Charm.



Envy.ro: Cum ai defini stilul tau personal? Dar creatiile tale, in ce directie le-ai incadra?

Adeline Catinas: As putea spune ca e unul ecletic, ma simt extrordinar atat in haine foarte lejere cat si pe tocuri de 13 cm, iar creatiile mele ofera aceeasi liberatate, avand atat flat-uri cat si platforme inalte. Garderoba mea este una destul de diversificata si contine itemuri care se pot combina usor creand de fiecare data un look diferit, un stil diferit. Ziua prefer hainele care imi ofera confort si care sunt din fibre naturale pentru ca am o viata trepidanta, iar seara imi plac tinutele care ofera un aspect pretios dar nu opulent.


Envy.ro. Ce te inspira cel mai tare?

Adeline Catinas: Lucrurile marunte incarcate de semnificatie. Niciodata nu mi propun sa mi gasesc inspiratie in ceva, ci purs si simplu las ca sa sa apara in mod spontant fiindca doar asa e autentica. Ultima colectie La Driadline, spre exemplu, a fost inspirata de driade, asa zisele nimfe ale padurii. Ele sunt recunoscute pentru atractia pe care o exercita prin privirea patrunzatoare in total contrast cu aerul diafan si romantic pe care il emana. Exact asa sunt si creatiile acestei colectii atrag puternic, au accesorii usor dure: tinte, cristale dar efectul este unul romantic si elegant. Asa ca inspiratia mea se naste din cele mai nebanuite aspecte!


Cathias Edeline





de Iulia Sima

Etichete:

martisor de argint albastru cobalt adidasi geaca Mario Badescu flormar dior baneasa dana rogoz La Scena marionnaud tinuta alb si negru Dorin Negrau Adelina Ivan MAC designeri romani ana tinuta office matase naturala blana vesta blana Adrian Oianu design romanesc oianu designeri romani rochii tineri designeri tineri designeri romani designeri Absolutely Fabulous Fashion&Vintage Fair piese vintage tineri designeri tinute vintage rochii deosebite de cocktail vintage dieta cum cumpar exercitiu coafura trusa de machiaj flormar ingrediente machiaj flormar diy hairstyling garderoba personala shopping copiii campanie umanitara 2012/2013 colectia toamna/iarna 2012-2013 lanvin romani colectia toamna/iarna 2012-2013 zara. incaltaminte zara colectia toamna/iarna 2012-2013 Manoush constanta zara moda ce este la moda in toamna 2012 toamna 2012 barbati incaltaminte toamna iarna 2012 2013 moda incaltaminte toamna 2012 Mihai Dan Zarug Murmur rochii de plaja fuste volane rochii din paiete alina gheorghe diana enciu alina tanasa colectii designer shopping online calvin klein replay Missoni Guess blog de fashion romania laura cosoi crina semciuc bijuterii argint pandora smart casual mohair colectie manoush 2013 toamna iarna 2012 toamna iarna 2013 colectii toamna 2012 toamna iarna 2012 2013 sense comunicate de presa maine baza de machiaj baze de machiaj mascara fond de ten maybelline make up nick barna makeup make-up artist Maybelline NY tinuta sexi eleganta animal print bijuterie contemporana arta contemporana targul autor Autor bijuterie bijuterie de autor Dan Piersinaru AUTOR bijuterie contemporana Lee Cooper jeans Lee Cooper fitness dieta echilibrata pantofi cu platforma Christian Louboutin Ioana Ciolacu targ modele de fuste modele fuste vara 2012 fuste lungi fuste de vara fuste de vara lungi fuste cu imprimeu campanie tailor Durex premii hope arta muzica Natalia Vasiliev Simona Semen Manoush pantofi toamna 2012 pantofi toamna moda romaneasca avanpremiere zara pantofi 2012 mocasini trends by adina buzatu adina buzatu clesti par bucle coafuri Dessange lanvin colectia toamna/iarna colectia lanvin shooting 2013 maybelline vinuri haute-couture Dolce&Gabbana rochie de toamna smoky eyes machiaj smoky eyes tendinte toamna 2012 machiaj l oreal machiaj de toamna Eva Longoria colanti manusi cardigan hanorac h m sapca jacheta piele rochie lana jacheta femei h m platforme toamna chanel design vestimentar Andra Clitan 24 iunie regim copii pantofi ecco Fox brand italian papuci imbracaminte femei rochii de vara rochii cu pliuri despre imbracaminte imbracaminte dama Alexander Mcqueen pantofi bej platforme cathias edeline Adeline Catinas