Scapa de vergeturi si tonifiaza-ti corpul

  • 01.04.10
  • 1094

 De cate ori nu te-ai uitat in oglinda incruntandu-te la vederea inesteticelor vergeturi? Sau de cate ori ai pus la loc pe umeras un costum de baie care iti placea insa erai convinsa ca nu iti acopera zonele ‘afectate’? Vergeturile, alaturi de celulita reprezintat cauza din spatele unui complex. Pentru a scapa de haine prea largi, prea lungi sau stanjeneala trebuie sa combatem cauza care produce problema.

Vergeturile sunt de fapt leziuni ale pielii cu aspectul unor linii sau crapaturi de culoare alb-rosiatica ce apar mai ales in zona abdomenului, feselor, bratelor, sanilor sau soldurilor. Acestea se observa mai ales dupa o scadere sau crestere considerabila in greutate deoarece pielea nu a avut suficient timp sa isi refaca elasticitatea. De luat in considerare sunt si factorii genetici predispozanti,situatia femeilor dupa ce au nascut dar si alimentatia.

Cum recunoastem vergeturile?

In primul rand pielea nu mai este la fel de ferma iar pe partile afectate se observa dungi fine cauzate de ruperea fibrelor elastice subcutanate. Initial acestea sunt recunoscute dupa culoarea de roz-sidefat iar o data cu trecerea timpului aceste linii devin din ce in ce mai accentuate si vizibile deoarece intensitatea culorii creste devenind mai degraba alb-sidefate.

De ce apar vergeturile?

Principala cauza a aparitiei vergeturilor si cea mai des intalnita este scaderea brusca in greutate. Da, stim ca ne aflam in secolul vitezei in care totul trebuie sa se intample rapid si sa circule precum vantul. Insa daca nu ne facem timp sa tinem un regim echilibrat care sa ne ajute sa scadem in greutate treptat insa sanatos atunci ne putem trezi peste noapte cu cateva kg mai putin dar cu ceva vergeturi la bord.
Proaspetele mamici sunt puse in aceeasi situatie tocmai din cauza slabirii bruste. Dupa nastere pielea trebuie sa revina la aspectul, forma si textura initiala. Insa acest lucru nu se poate intampla dintr-o data ci este nevoie de putin timp si rabdare acompaniate de o dieta sanatoasa si exercitii fizice de tonifiere.

De asemenea, prezenta in cantitati insuficiente in organism a vitaminelor (in special vitaminele E, B si C) duce la o rezistenta scazuta a pielii iar hipersecretia galandelor renale poate produce alterarea tesuturilor si aparitia vergeturilor.

Cum scapam de vergeturi?

- Evita dietele drastice care garanteaza efecte “minune” in timp foarte scurt.
- Hraneste-ti pielea cu produse cosmetice dintre cele mai bune, foloseste creme antivergeturi si anticelulitice si apeleaza la masaj profesionist.
- Ia-ti suplimente de vitamina E sub forma de capsule concentrate sau direct din natura. Cele mai recomandate in acest sens sunt rosiile, spanacul, cerealele sau legumele verzi.
- In cazul viitoarelor mamici, fluctuatiile de greutate nu pot fi sterse de pe lista insa pot fi monitorizate constant de catre un doctor si tinute sub control printr-o alimentatie potrivita
- Tratamentul cu laser poate sa intinda pielea si sa ii dea elasticitatea si netezimea de alta data, prin urmare, daca te tin buzunarele si iti doresti efecte vizibile immediate poti investi in aceasta procedura.
- Iar ca ultim remediu operatiile estetice vin sa corecteze micile defecte inestestetice.
Desi nu exista un remediu minune care sa te scape peste noapte de vergeturi, acestea pot fi atenunate sau tinute sub control, eventual mascate prin lotiuni autobronzante sau poti evita formarea unora noi prin alimentatie potrivita si exercitii fizice de tonifiere a corpului.

Emma Dobre