Spirulina pentru un ten de invidiat

  • 05.02.09
  • 2025

De mii de ani oamenii se straduiesc sa gaseasca elixirul magic al frumusetii fara de moarte, in speranta promisiunii unei tinereti fara de batraneti, retetele de frumusete si de ingrijire corporala transmise pana in zilele noastre confirmandu-ne acest lucru. Se stie ca fiecare epoca are insa metodele ei proprii de cucerire a eternitatii. Astazi, gama de produse cosmetice si de masti pentru infrumusetare este din ce in ce mai diversificata, procedurile de frumusete sunt din ce in ce mai sofisticate, mai exotice si mai pretentioase. De ce insa sa nu apelam la minunile simple pe care natura ni le-a pus la dispozitie? De ce sa nu ne reintoarcem la stilul pur si sanatos pe care ni-l propune natura? Natura este uimitoare, iar creatiile ei sunt minunate. Cu siguranta ati auzit de proprietatile terapeutice ale spirulinei, o alga verde -albastruie (denumita si “aurul verde”) si de efectele miraculoase pe care le are asupra sanatatii organismului.

  Spirulina are proprietati antiinflamatoare, amelioreaza activitatea sistemului nervos, previne atacurile de inima, stimuleaza imbunatattirea starii sistemului imunitar, ajuta la o circulatie eficienta a sangelui, curata profund organismul, etc. Spirulina se gaseste in comert sub forma de preparate medicinale, administrandu-se de regula pe cale interna. Cel mai eficient efect curativ se obtine insa prin alternarea curei interne cu cea externa, pe baza de masti si creme hidratante. Spre deosebire de alte produse cosmetice, cremele cu extract natural de spirulina au o intensa actiune biologica si cicatrizanta. In acelasi timp, proteinele din spirulina au un rol important in incetinirea procesului de imbatranire, ajutand la regenerarea celulelor. Daca doriti sa va preparati singure potiunea magica, iata cateva amanunte pe care trebuie sa le stiti despre acest procedeu. Incercati pe pielea voastra efectele leacurilor naturale. Poate tenul vostru va va multumi mai tarziu.

Prepararea produselor cosmetice cu spirulina

Pulberea de spirulina se poate adauga in preparatele cosmetice deja existente. Inainte de a amesteca pulberea obtinuta din spirulina cu celelalte ingrediente, praful de spirulina trebuie dizolvat in apa, si nu in alcool sau in ulei. Pentru o mai buna aderenta a pulberei in compozitia cremei, diluati-l mai intai intr-o cantitate mica de apa, urmand ca ulterior sa-l amestecati cu restul compozitiei. Puneti intr-o lingura cateva picaturi de apa, adaugati praful de spirulina si mestecati pana cand grauncioarele de spirulina se dizolva in totalitate. Pasta trebuie mestecata pana cand devine omogena, iar la urma se integreaza in compozitia cremoasa. Nu uitati sa pastrati amestecul obtinut la rece deoarece, in conditii de umiditate si temperatura ridicata, spirulina, ca orice substanta organica, este predispusa la alterare. Pe de alta parte nu este necesara depozitarea pulberii de spirulina in conditii speciale, insa trebuie pastrata intr-un vas acoperit, intr-un loc uscat, neexpus la lumina soarelui.

De ce se prepara amestecul chiar inainte de utilizare?

Iulia Dribnohod da un raspuns acestei in studiul sau “1000 de retete ale frumusetii”. “Particularitatea principala a microalgei de spirulina este proprietatea celulelor ei de a se mentine in stare naturala (adormita) mult timp dupa uscare. Daca pulberea de spirulina se pune intr-un mediu nutritiv, multe dintre celulele care nu au suferit socuri mecanice revin la viata si incep sa se inmulteasca, ceea ce vorbeste despre pastrarea proprietatilor nutritive ale microalgei. Cu toate acestea, in contact cu umiditatea, ceea ce este inevitabil cand se prepara produsele cosmetice, dupa 1-2 zile, spirulina incepe sa se descompuna, ca orice albumina, fapt semnalat de un miros specific”, constata aceasta. Acesta este motivul principal pentru care preparatele cu extract natural de spirulina trebuie preparate cu putin timp inainte de a fi utilizate.

Mastile si cremele cu spirulina

Spirulina are o mare putere de penetrare la nivelul pielii, reducand porii dilatati si netezind ridurile. Mastile pentru fata ce contin spirulina au un efect calmant asupra pielii, inlaturand iritatiile si reducand inflamarea pielii. Folosite periodic, acestea au un efect regenerator asupra pielii, oxigeneaza celulele si redau prospetimea si tineretea tenului. Cremele cu spirulina se aplica atat pe ten cat si pe suprafata gatului, avand rolul de a netezi pielea si de a-i reda luminozitatea si aspectul tineresc. Cremele cu spirulina sunt eficiente si in eliminarea petelor si a eruptiilor alergice, avand efect de calmare a pielii. Puteti adauga praful de spirulina la o crema care se potriveste tipului vostru de ten, la 50 de grame de crema fiind recomandat un gram de praf de spirulina.

Va doriti un ten de portelan, neted si luminos? Incercati atunci masca din spirulina pura. Pe tenul demachiat si curatat in prealabil se aplica pasta obtinuta prin dizolvarea pulberei de spirulina in apa, masandu-se tenul prin miscari circulare pana cand masca incepe sa se zvante. Timpul de actionare al acestei masti este de maxim 30 de minute. Cand inlaturati masca de pe fata folositi apa calduta, iar apoi, pentru o buna oxigenare, clatiti-va tenul cu apa rece. Praful de spirulina mai poate fi folosit si ca ingredient in masti deja consacrate precum cele cu ou sau cele din branza de vaci.

Masca cu spirulina si cu ou se adreseaza persoanele cu un ten uscat sau normal ce prezinta semne de imbatranire prematura. Prepararea mastii cu ou si spirulina presupune amestecul a 0,5 grame de spirulina cu o jumatate de ou si cu o lingura de smantana. Se lasa sa actioneze asupra tenului timp de 20 de minute. Pe de alta parte, daca doriti atenuarea micilor riduri, masca din spirulina si branza de vaci face minuni. Reteta clasica a acestei masti presupune combinarea unei linguri cu branza de vaci cu o cantitate mica de smantana sau lapte, cu o jumatate de lingurita de miere si cu cateva miligrame de zeama de lamaie. In acest amestec se adauga un varf de cutit de sare si 0,5 grame de spirulina. Aceasta masca este ideala pentru toate tipurile de ten, insa in cazul tenului gras, se recomanda inlocuirea laptelui cu iaurtul.

Sursa: Garbo.ro