TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca – Ce dragoste mare!

  • 18.06.13
  • 8487

Envy.ro IA atitudine! Sustinem mandria de purta ia cu bun-gust.

Aceasta este VARA iei romanesti! Dar Acesta este mai mult decat un trend, fiindca fara indoiala, magia iei romanesti este unica si dainuitoare. Pe 24 iunie 2013, de SANZIENE,  sarbatorim ZIUA INTERNATIONALA A IEI.

Americanii poarta cu mandrie steagul lor. Il poarta pe tricouri, imprimat pe rochii, sepcute, camasi, steagul lor este motiv de mandrie si de foarte multe ori chiar, fashion statement. A venit insa timpul pentru IA romaneasca. Ea ii inspira pe marii designeri, ea se vede peste tot pe strazile Bucurestiului, pe strazile Europei, pe cele mai cunoscute site-uri de moda.

Pagina de Facebook La Blouse Roumaine ne tine la curent cu ceel mai frumoase informatii atat etnografice, istorice cat si din prezent, legate de ia romaneasca, de aceea va incurajam sa o urmariti.


Bluza romaneasca pe care o numim IE este reprezentativa pentru folclorul romanesc. Isi are istoria intr-un trecut idilic, romancele pastrand traditia de a coase aceste bluze, din generatie in generatie. Broderia atat de speciala este cusuta nmanual si o putem considera o adevarata opera de arta! Realizarea unei ii poate sa dureze chiar si trei saptamni. Orice model are istoria sa particulara, provenind ca stil, din diversele regiuni istorice ale provinciilor romanesti. Motivele florale sunt cele mai obisnuite, dar regasim, transpuse intr-un limbaj al acului de cusut atat de multe simboluri sacre ale culturii romanesti. (Gasiti mai multe informatii despre ia romaneasca si in acest articol: Ia – Traditional Romanian Blouse)

TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!

Era si timpul ca valorile nationale sa le imbratisam si noi, sa lasm la o parte modestia ce ne caracterizeaza si sa iesim in fata cu fruntea sus, cu “flori in cosite” si atitudine. Caci, despre aceasta ar trebui sa vorbeasca noul trend pe care il vedem acaparand strazile si cucerind lumea. Este vorba despre magia bluzei romanesti, asa cum a numit-o Matisse, renumitul pictor francez. Campania de pe Facebook La Blouse Roumaine face un lucru extraordinar arhivand toate informatiile cu privire la bluza romanesca, atat informatii etnologice cat si influente asupra stilului de viata si vestimentar pe care IA il imprima in intreaga lume. Vedete nenumarate de ieri si de azi au fost surprinse purtand acest superb obiect vestimentar.


TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!
MATISSE - "La Blouse roumaine"-  Nice, Hotel Regina, November 1939 – Aprilie 1940 ulei pe panza 92 × 73 cm;  Le Reve Nice, Hotel Regina, 1940 (La Dormeuse) ulei pe panza 81 × 65 cm; colectie privata (http://www.esprit-de-france.com)

Ne place tare aceasta efervescenta din jurul iei, ne place ca fetele si femeile din Romania au scotocit prin dulpaul mamei si al bunicii pentru a scoate la iveala, pe strazile insorite de vara, cele mai frumoase modele de ie.

Totusi, suntem TOTAL impotriva ignorantei. Fetelor, ia romaneasca inseamna atitudine, inseamna valoare si bun-gust. In primul rand ia vorbeste despre personalitatea incredibila a romancelor, despre forta lor interioara si despre feminitate. Ia insumeaza o istorie milenara si de aceea, purtand-o astazi, trebuie sa o celebram.

IA romaneasca a sedus pe marii designeri ai lumii si ne seduce pe noi acum, fetele noilor generatii. Ar fi frumos sa nu privim IA ca pe un simplu trend, ar fi frumos ca fiecare dintre noi sa ne insusim o atitudine aparte atunci cand purtam o iei a bunicii, sau o bluza de inspiratie traditionala. Purtati ia cu grija, cu respect! Sa nu o transformam in instrument al sexualizarii, in ie nu esti sexy, deci nu o purta cu pantaloni de latex si tocuri vulgare. ENVY sustine "trendul ia romaneasca", dar va incurajam sa o  purtati ia cu bun-gust. Magice sunt fetele pe care le vedem pe strada, purtand ia cu atat de mult sarm; iar de multe ori, umarul lor gol vorbeste despre frumusetea naturala si despre senzualitate.

In ciuda succesului de moment, pe care il primim cu bucurie, IA este de foarte multa vreme in atentia designerilor de pretudindeni. De exemplu, este celebra aceasta imagine unde Vivienne Westood admira o superba ie romaneasca in muzeu.

TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!

Sursa ICR LONDRA, via La Blouse Roumaine

De la noi din tara, cel mai cunoscut designer care a adus pe buzele tuturor IA romaneasca este Adrian Oianu. Prin intermediul brandului sau, Oianu a deconstruit structuri si istorii stravechi, pe care le-a adus in contemporaneitate. Designerul face acest lucru deja de mai bine de 10 ani si, fara indoiala, putem sa ii recunoastem succesul pe care il are astazi ia romaneasca.  Vezi Pagina de Facebook Adrian Oianu.

Din arhivele colectiilor Adrian Oianu - Inspiratie romaneasca din 2006 - "I live again" si 2007 - "Juvenification"


TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!


TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!

din colectia Tricoul Romanesc

Colectia  ADRIAN OIANU ROMANIAN PUNK  2013 - Cea mai indrazneata abordare a bluzei romanesti; o colectie care aduce in contemporaneitate spiritul rebel romanesc, origialitatea si personalitatea romancelor. Prin intermediul designului vestimentar contemporan, Oianu recreeaza motivele traditionale, acesta fiind pana acum singura expresie de acest gen in spatiul romanesc.


TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!

Foto: Cristian Crisbasan

Fie ca purtam o ie traditionala, fie ca purtam o creatie de designer, inspirata de bluza roamaneasca tradusa  in frumos limbaj vestimentar pentru contemporaneitate, IA trebuie cinstita, trebuie respectata si… IUBITA!

Rochie brodata Vanessa Bruno, inspirata de bluza romaneasca, pe ASOS.COM, cel mai cunoscut site de moda:

TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!

Gasiti rochia pe Asos.com


Si un alt model... de la Gianni Embroidered, tot pe ASOS.COM

TREND ALERT! Bluza Romaneasca, IA Romaneasca - Ce dragoste mare!

Gasiti rochia pe Asos.com

Aceasta este VARA iei romanesti! Dar Acesta este mai mult decat un trend, fiindca fara indoiala, magia iei romanesti este unica si dainuitoare.






de Jullie. S.