Temele principale primavara-vara 2010

  • 04.02.10
  • 1187

Fata de anul trecut in care femeilor le-au fost create adevarate uniforme menite sa impresioneze, pentru noul sezon, “forta/puterea” capata o cu totul alta forma. Nu mai vorbim de siluete monumentale, de umeri sfidatori si de constructii complicate care necesita timp si un adevarat manual de utilizare pentru a fi imbracate, ci de o simplitate frapanta, de o intoarcere la lucrurile simple si cu adevarat importante.

Influentele optzeciste dispar aproape complet din noile colectii, lasand totusi in urma lor o parte din culorile puternice dar si un optimism molipsitor.

Daca tinerii au devenit vedetele sezonului, era cumva firesc ca si principala uniforma a acestora sa devina sursa de inspiratie pentru designeri. Tinutele de sport sunt descompuse de catre designeri si reasamblate in tinute care, vag, mai amintesc de punctul de pornire.

Lolita, personajul principal al sezonului, un amestec interesant de sexualitate, tinerete, curaj si optimism, este imbracata de designeri in baby doll-uri din sifon, hot pants sau pantaloni bufanti, tricouri cu imprimeuri Disney (D&G) sau bluze cu jabouri din dantela.

ESCAPISM

O evadare din realitatea imediata fie prin povesti “spuse” de Versace (inspirat de Alice in Wonderland), McQueen sau de Anna Sui (Doctor Doolittle), fie prin propuneri de noi destinatii exotice (Africa - Givenchy, Tahiti - Dries van Noten cu o colectie in care citeaza copios din Gaugain sau Argentina - Lanvin), dar chiar si o calatorie in timp, in Grecia Antica - Givenchy sau la Le petit Trianon-ul Mariei Antoinette - Chanel . Este interesant de remarcat ca vorbim de o visare “cu picioarele pe pamant”. Anul trecut aceasta dorinta de rupere de realitate a dat nastere unor personaje fantastice, cocotate pe pantofi catalige, un exercitiu creativ suprarealist tradus in forme aproape bizare si care ar fi putut fi imbracat, cu succes, de oricare dintre personajele lui Tim Burton sau Terry Gilliam.

Escapismul e o tema care mai poate fi privita si ca un joc practicat de cei care si-l permit ori ca o introducere pentru neinitiati in ceea ce moda poate sa iti ofere: visare, exaltare, posibilitatea de a fi ce vrei tu. In ultima instanta, tot un discurs despre (noua) libertate a modei.

Materialele sunt fie extrem de usoare si delicate, cu accente neasteptate (flori de catifea brodate pe voaluri la Alberta Ferreti sau flori metalice cusute de A.F. Vandervorst pe jachete din bumbac), fie imprimate cu modele “tribale” pentru un look nomad couture. Per total, un amestec de natural/artificial, un joc de volume si acumulari de accesorii surprinzatoare.

Colectii reprezentative: Alexander McQueen, Anna Sui, Givenchy, Dries van Noten, Lanvin.


THE NEW UTILITARIAN

Sau noul basic: elemente simple, dar extrem de importante, pentru a obtine un look modern. Denimul si materialele naturale, albul si cremul, practicul si functionalitatea se intalnesc intr-una din cele mai importante teme ale sezonului. Simplitate studiata si mai putin minimalism sec. Avem parte de linii care frizeaza perfectiunea la Celine, o demonstratie de eficacitate la Ralph Lauren cu a sa colectie inspirata din costumul de cowboy prin care reintroduce denimul in zona de lux, dar si o discutie despre “le luxe de la simplicité” initiata de Tomas Maier pentru Bottega Veneta. Prada aduce din nou in discutie arte povera, iar Givenchy isi traforeaza, parca utilizand laserul, noile siluete. Nu vorbim despre modestie, ci despre perfectiune! Cel mai probabil acesta este curentul care se va dezvolta si in sezonul urmator.

Putem observa foarte multe preluari din zona de sportwear, dar tratate ca si elemente casual: body-uri, leggings, salopete, pantaloni scurti, tricouri mulate. Cum spuneam, este tema care aduce din nou denimul in zona de lux. Vorbim de o noua functionalitate, iar acest vechi material se preteaza cel mai bine pentru tinute al caror principal scop este de a rezista in timp si in fata oricaror schimbari spectaculoase care s-ar mai putea intampla in moda. Tot sub pretextul “functionalitatii” revin in moda si influentele army (Marc Jacobs).

Un discurs din haine despre valoare, simplitate si despre ceea ce mai este cu adevarat important acum. De fapt, toata aceasta simplitate studiata indica cat se poate de clar dorinta unui nou inceput. Rei Kawakubo spunea ca totul porneste de la un punct (in cazul nostru, elementele basic ale sezonului). Acesta poate deveni o linie, iar linia un cerc.

Colectii reprezentative: Celine, Chloe, Dolce&Gabbana, Prada, Jean Paul Gaultier, Guy Laroche.


COUTURE À PORTER

Sau despre noul lux. Un amestec din mai multe teme ale sezonului 2009-2010. Un spirit couture, blocuri de culoare, broderii si, de data aceasta, doar foarte putine citate savante. Este o tema care vorbeste despre cum ar trebui luxul sa mai arate acum.

Dupa ce ani de zile esenta luxului a fost diluata in scopul unor castiguri imediate si cat mai mari, el fiind inteles de majoritatea clientilor doar ca o eticheta brodata, de preferinta, cat mai la vedere, in ultimul timp asistam la o reevaluare a lui, la o regandire intr-o cu totul alta cheie valorica.

Pentru designeri, luxul trebuie sa fie o idee creativa, executata perfect. Un couture à porter in toata regula in care accentul se pune pe maiestria executiei, pe solutiile destepte de croi, dar si pe functionalitate. Designerii de la Gianfranco Ferre merg putin mai departe si propun rochii asimetrice, din tull de matase plisata, in care innoada materialul pentru a obtine volume noi, curioase. Valentino se amuza cu organza, pe care o pliseaza dand nastere unor rochii scurte, feminine si pretioase in acelasi timp. Lanvin brodeaza cu paiete si siruri de margele rochiile si salopetele, Miuccia Prada aplica paiete argintii pe rochiile gandite pentru Miu Miu, iar Ingrid Vlasov deseneaza modele romanesti cu dantela pe voaluri transparente. Rodarte se amuza pe tema bondage cu acelasi tip de aplicatii de dantela sau voal negru aplicat pe body-uri transparente, Louis Goldin isi pliseaza rochiile ca pe niste evantaie, iar Versace traforeaza pielea transformand-o intr-o adevarata dantela. Jocuri de transparent/opac la Giles (rochii rebrodate cu cristale si bucati de matase), Jil Sander (topuri din nylon si bumbac), Fendi (rochii cu micropliseuri).

Colectii reprezentative: Rodarte, Gianfranco Ferre, Valentino, Viktor&Rolf, Giles, Fendi, Miu Miu.

PURE SEDUCTION

Ceea ce intotdeauna va exista va fi dorinta femeilor de a seduce, iar in noile colectii exista suficiente elemente care sa le satisfaca si sa le ajute in acest joc. Corpul este mult mai dezvelit, lungimea rochiilor si a fustelor oscileaza undeva la o palma sau chiar putin mai mult, deasupra genunchilor, iar linia hainelor este mult mai apropiata de corp decat sezonul trecut.

Pentru John Galliano seductia este sinonima cu Lauren Bacall si perioada de aur a Hollywood-ului. Tot Galliano, de data aceasta pentru Christian Dior, scoate la vedere lenjeria: corsete din dantela fina neagra si furouri din satin, reusind, totusi, sa pastreze o aura de mister in jurul personajului sau. Nu este o dezvelire bruta de secrete, este doar striptease sic à la Dita Von Teese. Si Peter Copping, noul designer de la Nina Ricci, mizeaza pe transparente Si lenjerie, colectia lui debutand chiar cu un cardigan din tull purtat peste un sutien din satin. Cat se poate de clar, nu? La Marc Jacobs acest joc de inside-out este mult mai puternic, designerul preferand sa foloseasca, in locul cremurilor delicate, nuante puternice de albastru, precum Si satinul in locul dantelei. La fel procedeaza Si Miuccia Prada pentru Miu Miu, realizand rochii cu sutienul incorporat in ele.

Toata atentia se indreapta, sezonul acesta, in zona sanilor.

Colectii reprezentative: John Galliano, Christian Dior, Miu Miu, Nina Ricci, Marc Jacobs.


Esential

Imprimeuri florale
Imprimeuri tribale
Jocuri transparent/opac, alb/negru, alb/negru/roSu
Lenjerie
Dantela
Mini si maxi
Sandale cu talpa ortopedica
Genti mici
Denim

Ovidiu Buta

Foto: P&G Beauty

Etichete:

ph por elite model look alergen antirid colagen demachiant elastina lotiune tonica tonic acid lactic glicerina bio acnee talie de viespe moda femei Dolce&Gabbana Bucuresti premii vouchere de cumparaturi mall shopping constanta cizme noua colectie Gett's Bershka replay jolidon kenvelo koton massimo duty humanic new yorker romania koton romania musette brand pimkie bergamota imbracaminte femei imbracaminte barbati tinute barbati casual incaltaminte barbati la moda magazin deichmann AFI Palace Cotroceni herbal essences sampon herbal essences energie coafuri colectia patrick cameron galerie designeri london culori vibrante rainbow femei plinute Keune toni guy Cristian Samfira demachiere hidratare produse de ingrijire a pielii olay fond de ten vitamina c sebum creme ten sensibil unghii alb negru manichiura de iarna etanol paraben vitamina e caudalie mathilde oferta musetel vinuri romani Madonna celebritati outlet Adrian Oianu moda romaneasca oianu greseli in moda greseli vestimentare plaza romania Roxana Marina unghii false revlon reduceri incaltaminte copii wilhelmina arz pedichiura expozitie rochita roz Lady Gaga rihanna jucarii Miss Sixty magazine debenhams in romania debenhams romania bucuresti bsb tinute craciun adesgo shopping online robert piguet catalin botezatu Maybelline NY 2010 botox rinoplastie beyonce 2 operatii estetice autobronzant astenia de primavara revista brand italian tonifiere bijuterii de argint speciale tricou in v tunsori in trend cizme peste genunchi magazine aldo pictorial rochii jeans orsay parfumuri barbatesti discount incaltaminte guess Manoush maieuri orsay romania rochii magazin nissa rochii de seara nexus targ vouchere wellness spa fitness ingrijire corporala Alexander Mcqueen 2012/2013 lanvin colectia toamna/iarna 2012-2013 lanvin colectia lanvin pantofi talpa ortopedica rucsac colectia toamna/iarna 2012-2013 zara. colectia toamna/iarna 2012-2013 Manoush pantofi toamna 2012 genti zara 2012 toamna iarna 2013 pantofi toamna toamna iarna 2012 2013 pantofi de la zara zara pantofi 2012 genti 2012 zara evantaie rochii asimetrice