Tendinte ALDO Primavara/Vara 2011

  • 21.04.11
  • 1336
Summer Romance

Daca a existat o tema dominanta a prezentarilor de moda de anul acesta, o tema care a aparut din nou si din nou, aceasta este tema anilor 70: prezenta la Marc by Marc Jacobs in colectia sa inspirata de iconul Bianca Jagger si Studio 54, Halston; apoi in New York unde marii designeri au chanelizat look-ul anilor 70 al fetelor din America precum Lauren Hutton si Faye Dunaway si cu siguranta am simtit romantismul anilor 70 la Dolce and Gabana care a reiterat silueta feminina prin iile inflorate si fustele croite in A.

Acestea sunt caracteristicile look-ului anilor 70 pe care le iubim:
Hainele sunt largi si curg pe linia corpului;
Soarele ne incalzeste si ne transpune in adolescenta, atunci cand vara e infinita;
Tendinta este de evadare, ne trezim la pranz si mergem la picnic pe marginea marii, fetele sunt suberbe cu parul lung despletit, cu buzele rosii precum ciresele, purtand rochii vaporoase cu imprimeuri de vis.

Bluzele largi impreuna cu pantaloni denim stramti si platformele zgarie-nori alaturi de tocurile bloc vor alcatui o tinuta cheie a acestui sezon care a fost deja afisata in celebrele prezentari de moda.

Lemnul joaca un rol important in acest trend si este asociat cu paleta de culori specifica anilor 70 precum camel, ruginiu, mustar si portocaliu ars, sau indigo si albastru denim. Portocaliul rosiatic va fi culoarea cheie a sezonului, pe care o vom regasi in rujul de pe buzele fetelor sau ca important accent pentru accesorii.

Sublinierea naturaletii si a nevoii de atingere este realizata prin materialele folosite, alaturi de piele si piele intoarsa vom vedea insertii de tesaturi crosetate, macramé si impletituri bogate. Fetele superioare ale pantofilor sunt simple, structurale, lucioase. Cataramele voluminoase si inelele D functionale inlocuiesc toate celelalte accesorii metalice tipatoare pe care le-am vazut in anii trecuti.
Stilul tinde catre discret si tocurile bloc mici precum si platformele medii joaca un rol important in tinuta.

Cu aerul racoros si optimist al anilor 70 jucand un rol atat de important pentru trendurilor noilor colectii, siluetele incaltarilor isi schimba structura pentru a se potrivi cu fustele lungi pana la pamant si pantalonii largi.
Noile forme ale hainelor vor ascunde in cea mai mare parte a timpului fata superioara a incaltarilor; astfel, platforma va fi pusa in valoare prin supraetajari, insertii de lemn si aplicatii.

O tendinta in plina ascensiune este tinuta baieteasca pe care am vazut-o in ultimul timp pe catwalk-uri. Ne referim aici la o alta latura a anilor 70, cea a noncomformismului unor iconuri precum Dianne Keaton in Annie Hall sau Yoko Ono.
Look-ul masculin este intalnit deja de cateva sezoane, iar la nivelul modelelor nu au aparut mari mutatii, revolutia trendului se afla in confirmare. Este oficial, fetele imprumuta stilul baietilor.

Lumea modei este suprasaturata de noutate cu orice pret si tenditele sezoniere au nevoie de o linie conservatoare ca fundal. Unde altundeva am putea gasi echilibrul si clasicul daca nu in tinuta masculina, recunoscuta din toate timpurile ca rezistenta si atemporala?

Fetele care au indragit ghetele military cu siret si fara toc din colectia trecuta se vor indragosti de look-ul masculin bine reprezentat prin oxforzi, mocasini, espadrile, desert boots necaptusite si sandale romane simple cu talpa plata

Future Perfect

Am vazut minimalismul afirmandu-se in ultimele sezoane si devenind din ce in ce mai puternic. Daca trendul din sezonul trecut a fost minimalist, anul acesta vorbim despre maximalism!

Exista doua teme centrale. Prima este culoarea alb.
Este incredibil de puternica, in special in New York. Se evidentiaza la Micheal Kors si Rag&Bone, designeri comerciali foarte influenti. Alexander Wang nu a prezentat nici macar un singur item negru, toata incaltamintea fiind alba sau crem. Albul care ne-a fost prezentat nu este futurist, este pamantesc. Este un alb de creta, prafuit, natural si relaxant.

Cheia pentru a face albul sa aiba sens este sa amesteci texturile. Culoarea nu trebuie sa fie uniforma, efectul este dat de amestecul de decupaje din piele alba precum creta, piele intoasa in tonuri naturale si piele lacuita alba ca zapada. Tocurile bloc cu aspect varuit sunt de asemeni un element important.

Pantofii Balenciaga din colectia toamna-iarna au avut o influenta puternica asupra modei. Au un tipar modular cu detalii multiple, suprapuse sau despartite prin fante echilibrate si elegante. Daca in urma cu cateva sezoane incaltamintea era incarcata cu diverse ornamente metalice in timp ce constructia era obisnuita, acum moda se indeparteaza de aceasta idee, constructia devenind un factor cheie al stilului.

Acest tipar este acum puternic subliniat in categoria talpilor ortopedice. Talpile ortopedice sunt alcatuite din 2 sau chiar 3 parti, taind si feliand constructiile si apoi despartindu-le prin culori si texturi. Putem lua ca exemplu o pereche de sandale celebre ale lui Fendi, care a folosit pentru talpa 3 materiale distincte: pluta lacuita, satin matasos si lemn.

A doua tema centrala a trendului se refera la blocurile de culoare. Culoarea este luminoasa, puternica si indrazneata. Cel mai important detaliu este contrastul obtinut din materiale de diferite texturi si culori saturate.

Se lucreaza cu blocurile de culoare, nu doar in ceea ce priveste fetele superioare ale pantofilor, dar mai ales in ceea ce priveste constructia. Contrastul nu trebuie sa fie strident, cheia este complementarea materialelor si pastrarea elementului natural, astfel incat look-ul sa fie modern si matur, nu adolescentin.

Nu exista infrumusetari artificiale in acest trend; totul tine de textura si culoare.
Imbracamintea este ultra simpla si pantofii sunt simpli si ei, pofta si motivatia de a cumpara venind din combinatiile speciale de materiale naturale, culori si texturi, precum si din noile detalii modulare ale constructiilor, perfecte pentru a fi purtate cu tinutele albe vaporoase.

Global Bazaar

Acesta este trendul picant de vara, inspirat de lumea intreaga. Este vorba despre tribal, safari, print, textura, culoare si toate acestea duse la extrem. Daca Summer Romance este un trend simplu, pamantesc si relaxat, Global Bazaar este maximalizat, intens si salbatic.
Acest trend ne impinge spre o aventura ce porneste in deserturile nisipoase ale Saharei si ne duce pana in padurile tropicale ale Africii.

Incepem cu look-ul safari de desert pe care l-am vazut la marii creatori de moda comerciali precum Barbara Bui, Donna Karan sau Gucci. Donna Karan a acoperit catwalk-ul cu nisip si pantofii au fost fabulosi, cu detalii in texturi crosetate imbinate cu insertii de lemn, impletituri de trestie si funie pe o constructie clasica a anilor 70 cu tocul voluminos. Pantofii sunt foarte tonali si se folosesc o multime de texturi, aceasta combinatie fiind o tema recurenta in prezentarile de moda.

O idee centrala a trend-ului se concentreaza in jurul tonurilor nisipii si a pielii uzate, matuite. Ne reamintim astfel de filmul ”Pacientul englez”, unde farmecul londonez ravasit de razboi al anilor 40 este transportat in deserturile nomade din Cairo, dand nastere astfel unui amestec de safari vintage ce mai tarziu va fi sursa de inspiratie Yves Saint Lauren in anii 70.

Global Bazaar este evolutia naturala a trend-ului Military si fetele care au adoptat acel stil se vor indragosti de creatiile cu aspect nomad nisipiu. Asteptati-va la detalii precum iuta si in, panze tratate, o multime de impletituri inspirate din diverse traditii etnice, finisaje de bambus, piele tratata cu aspect prafuit, nisipos.

Auriul
este un accent puternic al trend-ului, subliniat deja pe podiumurile celor mai celebre prezentari de moda.

Imprimeurile de sarpe, piton si leopard joaca de asemenea un rol important in definirea trend-ului, completand perfect bogatia paletei de culori nisipii.

De-a lungul timpului se observa o tema recurenta – pielea transformata in fasii pentru a da volum obiectelor, fie acestea incaltaminte sau genti. Un nou mod de interpretare a acestei tendinte ar fi de a lua o bucata de piele imprimata si de a o cresta in fasii pentru a crea un detaliu abstract aerisit pe fata superioara a unui pantof.
Imprimeurile cu culori puternice ce se prabusesc una in alta in amestecuri abstracte si curajoase sunt puse cu ostentatie in lumina reflectoarelor. Se regasesc la o multime de designeri influenti precum Etro, Prada si TopShop.

Asteptati-va, de asemenea, la funie si cabluri, lemn, fildes, piele pictata cu detalii tribale ce se vor asocia materialelor sfasiate si culorilor trend-ului. In continuare, observam penele viu colorate folosite la Dior sau la Gucci.

Constructiile sunt platforme traditionale cu detalii ostentative. Se remarca o multitudine de accente inferioare asa cum exista si in Summer Romance, dar mai bogate, mai evidente si mai curajoase – lemn si pluta lacuite, espadrile colorate, platforme stantate si furnir din bambus, fata superioara din panza sau piele cu catarame functionale si o paleta de culori puternice.

Trebuie sa imbratisam puternica iubire a verii pentru culoare, dar in cantitatea si modul potrivit. Apusul de soare saturat si culorile junglei cu profunde tonuri vegetale sunt concept definitorii. Si ceea ce va fi cheia absoluta a succesului este a sti sa amesteci culorile potrivite cu superbele detalii din lemn texturat si platformele tratate oferite de acest trend.

Informatii si imagini oferite de ALDO.