Tendintele in machiaj

  • 11.09.08
  • 927

Spre deosebire de tendintele vestimentare, in toamna-iarna 08-09, machiajul marcheaza trecerea de la directii “de nisa” catre clasic si purtabil. Elementele retro se fac simtite mai mult ca niciodata.
Fata de alte sezoane, interesul fata de bronz scade. Elementele retro aduc in actualitate aspectul natural, pielea sanatoasa, aproape lipsita de bronz.

“Vedeta sezonului” este fardul de obraz, cu ajutorul caruia se realizeaza pometi plini de prospetime, imbujorati, chiar cu usoare exagerari, care insa nu deranjeaza, ci dau un farmec aparte, plin de o senzualitate debordanta. Tenul curat, perfect, cu pometii “sculptati”, ce creeaza un efect de alungire; precum si creionul kohl alb aplicat pe marginea interna a pleoapei inferioare, au fost frecevent intalnite pe podiumurile de prezentare.
Buzele naturale, cu balsam cu pigment sau rujul hidratant in nuante naturale sau in diverse tonuri de rosu, creeaza fie o senzatie de ireal, fie de feminitate puternica.

• Balenciaga si Yohji Yamamoto adopta stilul ochilor puternic conturati, “smokey eyes”, in tendinta Abstractiuni in negru.

• Varianta smokey, e reinterpretata cu ajutorul auriului si bronzului, in Frumusete metalica, tendinta intalnita in prezentarile Versace si Dolce &Gabbana.

• Culorile indraznete si contrastante ale tusului de ochi, precum turquoise, violet si alb, imbinate creativ la Dior si Bottega Venetta, au ca rezultat un look-ul vesel, jucaus, dar in acelasi timp retro: Culori structurate.

Pometii imbujorati, amintind mai degraba de vara torida, au adus un plus de culoare in prezentarile toamna-iarna ale colectiilor Roberto Cavalli, Anna Sui si Louis Vuitton.

• Ca o completare a pometilor puternic evidentiati, designerii au optat pentru un ten sanatos, iradiind prospetime, pentru a crea imaginea unei Frumuseti supranaturale.


Abstractiuni in negru

Abstractiuni in negru reprezinta tendinta cea mai frapanta si puternica a sezonului. Ochii machiati intens, cu texturi fumurii, sunt frecvent intalniti la Balenciaga, Valentino, Victor&Rolf, Yohji Yamamoto si Gucci.

Stilul “smokey eyes”, cu un design abstract, realizat prin tuse de negru intens, dobandeste in acest sezon o interpretare moderna, imbogatita prin texturi lucioase si stralucitoare, pentru a scoate si mai mult in evidenta ochii. Acestia arata foarte sexy, stralucitori si intensi.

Pentru realizarea acestei tendinte se foloseste negrul gotic, aplicat de jur imprejurul ochiilor, prin tuse orizontale pe arcada, alungite catre tampla. Pentru o nota de feminitate, usor retro, se poate apela fie la accente de alb stralucitor pentru unghiul intern al ochiilor (Balenciaga), sau culori autumnale (Yohji Yamamoto).
Mascara creeeaza un efect de gene false, iar sprancenele sunt imbogatite prin creionare, dar in culori naturale, deschise, pentru a nu intra in concurenta cu machiajul ochilor. De asemenea, sprancele sunt arcuite in stilul Audrey Hepburn.

Tenul e impecabil, cu aspect perfect natural. Buzele pastreaza acceasi nota, prin nuante pale, ce creeaza un efect usor “ireal”. Uneori, pentru impact, se utilizeaza rujul clasic, rosu.

Tendinta intalnita in colectiile: Balenciaga, Lanvin, Yohji Yamamoto, Viktor & Rolf si Gucci.


Frumusete metalica

Acest stil aduce pe podium varianta metalizata a “smokey eyes”, prin reflexe de lumina ce inconjoara ochiul. Umbre in culori calde, autumnale, sunt amestecate cu auriu si bronz, folosite pentru colturile ochiilor, pentru a obtine un efect maxim al jocului “smokey eyes” cu luciri metalice.

Pentru crearea acestui mechiaj, aplicati auriu sau bronz din abundenta imprejurul ochiilor, pana in sprinceana. Pentru un plus de intensitate, unghiul intern si extern pot fi accentuate cu ajutorul culorilor calde. Mascara trebuie sa creeze un efect de alungire a genelor si va fi aplicata in tuse usoare, in special catre coltul extern. Sprancenele sunt colorate si arcuite usor, natural.

Buzele in nuante de roz si bej sau culori calde deschise (piersica, caisa) completeaza perfect tenul impecabil si pometii usor colorati.

Designeri care la care apare aceasta tendinta: Bottega Venetta, Dolce & Gabanna si Nina Ricci


Culori structurate

Acesta tendinta isi propune crearea unei imagini indraznete si jucause, prin utilizarea unor nuante si forme contrastante, pentru a accentua ochiul. A fost observata in prezentarile Miu Miu, Dior, Bottega Venetta, Galliano si Luis Vuitton.

Tendinta a fost dusa la extrem in colectia Dior, prin folosirea umbrelor si a tusului de pleoape turquoise, intr-o maniera indrazneata si puternica, pusa in evidenta si cu ajutorul buzelor nude. Pentru a obtine acelasi efect, la Bottega Venetta s-a apelat la un machiaj al tenului curat, clar, iar la Luis Vuitton la umbre calde de culoare.

Pentru a realiza acest look, culoarea se aplica pe pleoapa mobila, mascara se accentueaza la coltul extern, iar sprincenele se arcuiesc si se ingroasa cu ajutorul unui creion maro. Creativitatea e pusa la incercare si prin intermediul tusului de pleoape, trasat pentru a obtine un efect de ochi migdalati.

E important ca pometii sa aiba un accent sculptural, pentru un plus de rafinament si o nota de sobrietate.

Acest machiaj apare in prezentarile: Miu Miu, Dior, Bottega Venetta, Galliano si Luis Vuitton

.
Pometi imbujorati

Proeminenti si “dinamici” ca aparitie, pometii au constituit elementul central in jurul caruia s-au concentrat make-up artistii in sezonul toamna-iarna 08-09. Frumosi, plini de culoare, “imbujorati”, uimitori, “intriganti” - pometii sunt noutatea absoluta a sezonului. In prezentarile D&G, Cavalli, Anna Sui, Y3 si Luis Vuitton, pometii au evocat plimbarile la tara, sub soarele torid, sau zilele reci de toamna. Pentru a crea un look proaspat si tineresc, fardul e aplicat intr-o varianta interesanta, nu doar pe pometi, ci si pe frunte. Efectul e o combinatie neasteptata de drama si romantism.

Pentru realizarea acestui machiaj, fardul de obraz se aplica usor ascendent, pe un ten perfect. Nota finala trebuie sa creeze un efect de imbujorare naturala, sanatoasa si stralucitoare. Foarte importanta este aplicarea blushului si pe tample si frunte, pentru a obtine un machiaj ce aminteste de zilele toride.

Restul fetei ramane “neutra”: ochii au umbre usoare, buzele sunt in nuante nude sau florale, sprincenele sunt corectate si ingrosate spre medie, toate ajutand la creearea unui look plin de prospetime.

Machiaj intalnit in colectiile: Roberto Cavalli, Anna Sui, Y3 si D&G


Frumusete supranaturala

Infrumusetand, modernizand si perfectionand, aceasta tendinta e uimitoare, propunand o frumusete eterica, aproape ireala. Acest look e intalnit la Prada, Calvin Klein, Stella McCartney si Hussein Chalayan, designeri cunoscuti pentru dragostea lor pentru feminitate si clasicul-modern.

Machiajul pune accent pe frumusetea pura, naturala. Tenul - clar, curat, impecabil, e completat de gene bine definite, sprincene ingrosate si buze nude, pentru un aer de prospetime, feminitate si naturalete.

Tendinta se realizeaza prin aplicarea fondului de ten peste o crema hidratanta, pentru a mentine stralucirea fetei. Ochii sunt acoperiti cu umbre usoare, dar privirea e luminoasa, deschisa, efect obtinut prin aplicarea creionului kohl alb pe marginea interna a ochiilor. Genele superioare sunt colorate cu mascara maro. Sprancenele sunt ingrosate in mod voit, dar cu un rezultat natural. Pentru buze se foloseste balsam cu pigment sau ruj hidratant.

Ochii luminosi, umbriti usor, si fardul de obraz natural, discret aplicat pe pometi, creeaza impresia unei perfectiuni supranaturale.

Machiaj intalnit in colectiile: Valentino, Stella McCartney, Prada, Calvin Klein si John Galliano


Material realizat in colaborare cu Ana-Maria Gorgonetu, Make-up artist Max Factor, consultant P&G Beauty