Tocurile - frumusete versus comoditate sau supliciu?

  • 08.04.10
  • 691

 De cate ori nu ne-am sacrificat comoditatea de dragul spectaculosului pentru a arata deosebite intr-o pereche de pantofi cu toc? Uneori blamam ustensilele durerii considerandu-le ironia misoginilor sau drogul ce provoaca dependenta de la prima purtare. Dar o data ce ai vazut lumea de la inaltimea si gratia unor tocuri nu vei rezista tentatiei de a o face cu fiecare ocazie pe care o ai.

Povestea tocurilor este una lunga, datand inca din cele mai vechi timpuri. Imaginea a suferit insa modificari odata cu trecerea anilor pentru a deveni astazi accesoriul de baza al unei tinute feminine. Designerii inainteaza cele mai indraznete modele de pantofi, cele mai inedite tocuri, cele mai gratioase idei si uneori cele mai avangardiste propuneri. Iar catwalk-urile incanta privirea cu usurinta celor care poarta cu mandrie tocurile inaltatoare.

Se pare ca pantofii atrag aproape ca un magnet privirile femeilor si nasc instantaneu dorinta de a cumpara, de a poseda cat mai multe perechi. De unde si adevarul motto-ului conform caruia femeile nu ar avea niciodata suficienti pantofi. Iar sentimentul unic pe care il avem cand pasim gratioase pe o pereche de tocuri merita efortul.

Daca pana acum am facut mici compromisuri in diferite ocazii pentru a purta tocuri de o inaltime aparent decenta, designerii propun pentru anul 2010 reinventarea stilului si conceptului clasic de ‘toc’. Pentru necredincioasele dintre noi avem exemple graitoare in randul videoclipurilor controversatei lady GaGa si nu numai, a prezentarilor ‘ilustrilor modei’ precum Marc Jacobs sau Jimmi Choo si nu in ultimul rand revistelor de fashion si beauty.

E ca si cum ar trebui sa uiti tot ce credeai sau iti imaginai despre tocuri si o iei de la inceput, insa de data aceasta pornind de la o alta idee de baza: spectaculosul!

Pantofii reprezinta un testimoniu graitor cu privire la stilul unei persoane. Iar daca ar fi sa ‘psihanalizam’ aceste accesorii, oare ce ar spune ele despre tine? Esti cumintica din spatele tocurile modeste de cativa centimetri, esti excentrica de la inaltimea tocurilor extravagante sau inovatoare modelelor nonconformiste?

Tocurile groase au revenit in atentia publicului. In aceasta primavara muss-have-ul sezonului sunt pantofii care sfideaza legile gravitatiei prin forma groasa si inalta a tocului. Desi probabil nu sunt printre cele mai comode lucruri purtate vreodata, uneori ne sacrificam linistea pe altarul frumusetii.

Tocurile subtiri si inalte au fost mult timp punctul forte. Ele raman si acest sezon insa pe un plan secund. Nimic nu se compara cu aerul elegant si sexi pe care il ofera piciorului aceste gen de toc. Variatiile in acest sens sunt nu numai permise dar si incurajate. Poti alege o pereche de pantofi cu toc inalt (cui) sau hibrid intre platforma inalta si toc.

Trebuie sa ai in vedere faptul ca tocurile spectaculoase merg de minune la un outfit de seara, in anumite ocazii si avand in vedere restul tinutei pe care ai planuit-o. Iar pentru alergatura zilnica, job, shopping sau alte activitati cotidiene ce implica deplasare si miscare indelungata poti opta pentru o pereche de pantofi cu un toc lejer care iti permite mobilitate si nu suprasolicita piciorul obosindu-te mai mult.

Tocurile pot fi considerate supliciul frumusetii insa au devenit atuurile unei femei puternice, increzatoare in fortele proprii care este intotdeauna pregatita pentru a arata la inaltime intr-o pereche de pantofi care ii pun in evident trasaturile feminine.

Emma Dobre